ADO zucht onder Wang Hui, Utrecht is blij met 'Fransje'

Fatsoen is meestal ver te zoeken in spreekkoren en originaliteit trouwens ook. De harde kernen komen al snel uit op een ziekte als kanker en een bevolking als de Joodse.

Bart Jungmann
Tom Beugelsdijk verlaat het veld na een rode kaart. Beeld ANP
Tom Beugelsdijk verlaat het veld na een rode kaart.Beeld ANP

Tijdens het duel tussen ADO en Utrecht ging het zondag voor de verandering eens over een Chinees en een zekere Fransje. De eerste laat zich inmiddels raden. Dat is Wang Hui, de eigenaar van ADO en tevens steen des aanstoots. De Haagse voetbalclub is in diepe geldzorgen en dat komt, zeggen ze, doordat Wang zijn afspraken niet nakomt.

Als hij zondagmiddag zijn oor in Peking goed te luisteren heeft gelegd, kon Wang Hui de weinig flatteuze bejegening horen. Hij was de Chinees die aan de gevreesde ziekte wed gekoppeld. In goed Haags: kankâh. De fanatiekste supporters droegen witte T-shirts met daarop de tekst 'Wang out' en ze joegen zwarte rook richting het hemelse blauw boven het stadion.

In het uitvak was het leedvermaak inmiddels groot. 'Wie niet springt', gold zondag geen Jood, maar een Chinees. En de fans van Utrecht zongen, om nog wat extra zout in de wonde te wrijven, dat 'Fransje' het wel kan.

Aldus werd de vroege zondagwedstrijd, geëindigd in 0-2, er één tussen twee clubeigenaars. Net als ADO is FC Utrecht al jaren eigendom van één man.

Waar ze zich in Den Haag geen raad weten met de onberekenbare Wang, daar prijzen zich in Utrecht elke dag gelukkig met Frans van Seumeren. Voor het eerst in ontelbaar veel jaren denkt directeur Wilco van Schaik komende zomer weer zwarte cijfers te schrijven. En dat allemaal dankzij Fransje.

Een kleine tien jaar galoppeerde deze 66-jarige ridder op zijn witte paard stadion Galgenwaard binnen. Het was tijd voor een nieuwe uitdaging nadat hij met echtgenote Gonnie een wandeltocht van anderhalf jaar had afgelegd. Die diende zich aan in de vorm van een commissariaat bij FC Utrecht. Maar dat was hem niet genoeg. In de woorden van Van Schaik: 'Als je echt de ballen hebt, zei Frans, dan koop je de club en help je echt.'

ADO supporters protesteren met rookbommen en een spandoek met daarop de tekst: Wang Out. Beeld ANP
ADO supporters protesteren met rookbommen en een spandoek met daarop de tekst: Wang Out.Beeld ANP

Zo gezegd zo gedaan en Wilco van Schaik stelt de overname dan ook graag ten toon als schoolvoorbeeld. 'Normaal gesproken is dat onwenselijk, een club met één eigenaar. Maar als je het voorwerk goed geregeld hebt, dus de governance vast ligt, zijn er altijd afspraken waarop je kunt terug vallen. Wij laten in de praktijk zien hoe het kan en hoe het moet.'

Natuurlijk, ook Van Seumeren en FCUtrecht moesten door schade en schande wijs worden. Het leiden van een voetbalclub is een mijnenveld vergeleken met het leiden van een bedrijf. Maar eigenaar en club hebben nooit, zoals nu bijvoorbeeld in Den Haag, publiekelijk tegenover elkaar gestaan. Van Schaik: 'Frans is geen meter van zijn oorspronkelijke pad afgeweken. Hij is elke euro nagekomen en hij heeft nooit openlijk over zijn verliezen gezeurd.'

Met 'zijn ballen' liet Van Seumeren er bepaald geen gras over groeien. Zijn miljoenen gingen niet alleen in versterking van het eerste elftal. Ook het trainingscomplex en de jeugdopleiding kregen een injectie.

Hij besefte dat dergelijke investeringen zich op de lange termijn terug verdienen. 'Ook dat is visie', aldus Van Schaik.

Het grote verschil met een figuur als Wang Hui is uiteraard zijn persoonlijke betrokkenheid bij de club. Als man van de regio kon en durfde Van Seumeren ook supporters aan te spreken op hun wangedrag.

Aan de andere kant sprak hij op beleidsniveau zelden zijn machtswoord. 'Frans is de ideale mix van ratio en emotie.'

De tijd is inmiddels rijp een stapje terug te doen. 'Al die jaren was Utrecht een persoonlijk project van Frans.' Nu de club in rustiger vaatwater verkeert, wordt concreet gesproken met nieuwe aandeelhouders.

De rust zie je zondag terug in het veld. Weloverwogen en beslist neemt FC Utrecht met 2-0 afstand van het dolende Den Haag. Voor rust lijkt de thuisclub met lood in de schoenen te spelen, niet verwonderlijk na zo'n hectische week.

In de tweede helft gaat het beter en wordt tweemaal de paal geraakt. Maar het gedwongen vertrek van Hagenaar Beugelsdijk, slachtoffer van zijn eigen frustratie, is de nekslag.

Zodoende mengt FC Utrecht zich traditiegetrouw weer tussen de subtoppers, ADO is in de gevarenzone beland. Maar Wilco van Schaik is graag bereid het nog een keertje uit te leggen.

'Elke club in een acute noodsituatie moet contact opnemen met Frans of mij. Onze lessen zijn goud waard, ook hoe je als club een maatschappelijke rol kunt spelen in de regio. En dan kan Frans tegelijk vertellen hoeveel plezier hij er aan beleeft.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden