ADO-supporters opgepakt bij NVU-demo

De politie in Den Haag heeft vanmiddag ongeveer 20 ADO-supporters gearresteerd bij de demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie (NVU). Dat zei een politieagent op het Malieveld. Het is nog niet bekend waarvoor de aanhangers van de Haagse voetbalclub zijn opgepakt. Mogelijk omdat zij van de Koekamp weg liepen, terwijl de demonstranten daar moesten blijven staan.

Busjes van de Mobiele Eenheid rijden door het centrum van Den Haag. In de stad zijn vier demonstraties. Beeld anp
Busjes van de Mobiele Eenheid rijden door het centrum van Den Haag. In de stad zijn vier demonstraties.Beeld anp

Er zijn ongeveer 40 mensen bijeengekomen voor een demonstratie van de NVU, onder wie de voorman van de extreem rechtse beweging, Constant Kusters. Hij was niet te spreken over het verbod van de rechter om door de Schilderswijk te lopen. 'De mensen in de Schilderswijk moeten ons verhaal dáár horen, niet in dit stuk niemandsland', zei hij. 'Als dit de demonstratietoekomst van Nederland is, is het bar slecht gesteld met de democratie.'

Er zijn spandoeken te zien met teksten als 'Stop islamterreur', 'Nederland is overvol, geen immigratie maar remigratie'. Ook staat er op een bord de tekst 'Islam ga terug', met daarbij de bekende cartoon van Mohammed met een bom in zijn tulband.

Verder loopt er iemand rond met een pet waarop het getal 88 staat, in neonazi-kringen een code voor Heil Hitler. De politie is in groten getale aanwezig met agenten, ME-busjes en paarden.

Anti-fascisten
Bij een andere demonstratie op het Plein 1813 in Den Haag zijn naar schatting ruim 200 demonstranten van Anti-Fascistische Actie bijeengekomen. Die protesteren tegen discriminatie en racisme, of zoals het verwoord staat op een groot spandoek: 'Eén volk, wereldvolk: nee tegen discriminatie en racisme!'

Even was het onrustig toen er een opstootje ontstond. Er werd om nog onbekende redenen geduwd en getrokken. Een cameraman en interviewer van PowNews moesten door de politie worden ontzet.

Een van de demonstranten, Hans Lammers van de Internationale Socialisten, doet mee omdat hij 'tegen meer haat op straat" is. 'De demonstraties tegen IS zijn eigenlijk demonstraties tegen alle moslims", meent hij. En daarom is het volgens hem nodig een tegengeluid te laten horen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden