ADO moet begroting terugschroeven ondanks twee miljoen van Wang

Naar eigen zeggen was ADO Den Haag-directeur Jan Willem Wigt 'erg opgelucht' toen vrijdag duidelijk werd dat er vanuit China twee miljoen euro overgemaakt was naar de club. United Vansen, het bedrijf achter eigenaar Hui Wang, had beloofd dit seizoen 3,7 miljoen te investeren in de club, maar die betaling bleef lang uit.

Wang Hui en Jan Willem Wigt. Beeld anp
Wang Hui en Jan Willem Wigt.Beeld anp

Met het overgemaakte geld kan ADO in ieder geval het acute gat van 1,3 miljoen dichten. 'We zitten nu als club weer aan het stuur, met deze twee miljoen kunnen we overleven. Maar als we niks doen, komen we volgend seizoen flink tekort', sprak Wigt maandag.

Dat betekent dat de Haagse club met het oog op volgend seizoen zal gaan bezuinigen en de begroting terug moet schroeven. Volgens Wigt gaat dat om enkele tonnen. Om hoeveel geld het precies gaat, moet nog uitgerekend worden. Gevolg daarvan is dat de selectie van ADO mogelijk smaller wordt en dat het ook zou kunnen dat er in de organisatie gesneden moet worden.

Of de overige beloofde 1,7 miljoen euro nog overgemaakt wordt, is nog onduidelijk. 'Ik sluit niets uit, het seizoen is nog niet voorbij. We zijn in ieder geval heel blij met het bedrag dat nu overgemaakt is, want dat betekent dat we voor het huidige seizoen uit de zorgen zijn', zei de algemeen directeur van ADO. Waarom het zo lang heeft geduurd voordat het Chinese geld overgemaakt werd, weet Wigt niet. 'Natuurlijk vraag je dat bij de gesprekken, maar ik heb geen idee waarom het zo lang duurde.'

null Beeld anp
Beeld anp

Lees meer

Hoe de toekomst van ADO in Chinese handen kwam te liggen? Lees hier de analyse.

'Ik ben te aardig voor ADO geweest, dat wordt nu anders'. Lees hier een interview met Wang van China-correspondent Marije Vlaskamp.

Regelgeving

Wigt: 'In het slechtste geval ga je terug naar de basis van voor Wang, dat hoeft niet per definitie negatief te zijn. Op dit moment hebben we wel een andere selectie en wordt bijvoorbeeld het complex van de jeugdafdeling verbouwd. De verwachtingen die gewekt zijn, zijn de basis van de frustraties. Ik denk dat het hem ook is tegengevallen wat voor krachten qua regelgeving er spelen rond een voetbalclub in Nederland.'

ADO hoopt door de ontvangen twee miljoen euro door de KNVB weer teruggeplaatst te worden naar de veilige categorie 2. Door het uitblijven van de Chinese investeringen werd de Haagse club afgelopen maand in categorie 1 ingedeeld, waarin clubs zitten wiens financiële situatie zorgelijk is.

'Je moet niet vergeten waar je vandaan komt, van een tekort van miljoenen naar een positief eigen vermogen. Maar de ambities om verder te groeien, moeten nu even opzij. United Vansen zou het mogelijk moet maken om door te pakken. Als je de elfde begroting van Nederland hebt, moet je zorgen dat je minimaal op de elfde plaats eindigt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden