ADO Den Haag onder verscherpt toezicht KNVB, grote sponsor haakt af

De KNVB heeft ADO Den Haag door het voortdurende geldtekort onder verscherpt toezicht geplaatst. Dat bleek vandaag tijdens de zitting van de Ondernemingskamer in Amsterdam waar het conflict tussen de club en eigenaar Wang Hui wordt behandeld. Ook legde de bond ADO een boete op van 10.000 euro en verwacht het binnen zes weken een herstelplan.

Mattijs Manders, directeur van ADO Den Haag, tijdens de zitting. Beeld anp
Mattijs Manders, directeur van ADO Den Haag, tijdens de zitting.Beeld anp

ADO Den Haag verkeert in grote financiële problemen en dreigt zijn licentie kwijt te raken als de Chinese eigenaar Wang Hui met zijn bedrijf United Vansen niet snel de beloofde miljoenen overmaakt. Maar Hui stelt dat er niets is beloofd en beweert dat ADO afspraken niet nakomt.

Door het conflict met de Chinese eigenaar en de negatieve publiciteit haken volgens de club ook nog eens sponsors af. Zo trekt Kyocera zich per februari terug als sponsor van het stadion. Nieuwe sponsoren aantrekken is erg lastig door de huidige situatie, aldus de club.

ADO heeft de Ondernemingskamer onder meer gevraagd Wang te schorsen als commissaris van de club. Ook moet er een onderzoek komen naar het beleid van ADO en de rol van United Vansen en Wang. De Nederlandse commissarissen van ADO en de gemeente Den Haag, als houder van een prioriteitsaandeel, steunen dit verzoek.

De verhoudingen tussen ADO en haar Chinese eigenaar zijn ernstig verziekt. Partijen beschuldigen elkaar over en weer van het niet nakomen van afspraken en misleiding. Volgens de advocaat van de overige commissarissen is Wang nooit bereikbaar en als hij het wel is 'schoffeert' hij zijn medecommissarissen.

ADO-supporters roepen op tot het vertrek van Wang. Beeld Pro Shots
ADO-supporters roepen op tot het vertrek van Wang.Beeld Pro Shots

Betalingsverplichting

Centraal in het conflict staat een betalingsverplichting van 3,7 miljoen. Daarvan staat nog een bedrag van 2,2 miljoen euro open. ADO vraagt al tijden om dit geld, maar krijgt het niet. Daarom heeft de club ook nog een kort geding aangespannen dat op 28 december dient.

Volgens Wang is er helemaal geen sprake van een harde betalingsverplichting. Zijn advocate zei tegen de Ondernemingskamer dat aan de betaling de benoeming was gekoppeld van Li Zheng als bestuurder. Omdat dat niet door is gegaan, heeft United Vansen niet betaald.

Volgens advocate Mijke Sinneghe Damsté is dat een terugkerend probleem tussen ADO en haar cliënt Zang. Wang wil meer invloed bij de club en wil mensen in de bestuur en de raad van commissarissen benoemen, maar krijgt dat niet voor elkaar. 'Het standpunt van ADO is: UVS moet wel betalen, maar mag niks bepalen. Dat is niet zoals het werkt in de wereld en ook niet in Nederland.'

Maar ondanks deze moeizame relatie wil United Vansen volgens de advocate toch verder met de voetbalclub. 'United Vansen is zelfs bereid tot extra funding, maar ze wil dat niet in een bodemloze put afzinken.' United Vansen stelt daarom voor dat er tijdelijk een onafhankelijk bestuurder wordt aangesteld die de verhoudingen tussen de partijen kan herstellen. De zitting is nog bezig.

De Chinese eigenaar Hui Wang van ADO Den Haag op de tribune tijdens de eredivisiewedstrijd tussen ADO Den Haag en FC Utrecht in 2015. Beeld anp
De Chinese eigenaar Hui Wang van ADO Den Haag op de tribune tijdens de eredivisiewedstrijd tussen ADO Den Haag en FC Utrecht in 2015.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden