ADO-baas Wang Hui draait duimschroeven aan in afwachting van kort geding

De Chinese ADO-eigenaar Wang Hui draait de duimschroeven aan. Financiële ondersteuning voor de Haagse eredivisieclub spreekt niet langer vanzelf. Wang Hui wil eerst zijn positie versterken, zowel binnen de directie als in de Raad van Commissarissen.

Bart Jungmann
Hui Wang, eigenaar van ADO Den Haag, tijdens een gesprek in het Kyocera stadion. Beeld anp
Hui Wang, eigenaar van ADO Den Haag, tijdens een gesprek in het Kyocera stadion.Beeld anp

Daarmee verdiept het conflict zich, met aan de ene kant het Chinese kapitaal en aan de andere kant de Nederlandse clubleiding. ADO-directeur Mattijs Manders blijft bij zijn stelling dat Wang in gebreke is gebleven. Toegezegde betalingen zijn tot nu toe niet nagekomen, waardoor ADO Den Haag opnieuw in financiële nood is gekomen.

Om de grootaandeelhouder te dwingen tot het inlossen van zijn beloften, spant ADO Den Haag een kort geding aan. Dat zal volgende maand dienen, tenzij beide partijen nog tot elkaar komen.

Nu bestoken beide partijen elkaar met verschillende lezingen over het geschil. In de loop van woensdag zei Wang Hui in een gesprek met de NOS dat hem nooit is verteld van een gebrek aan geld. 'We hebben al 6 of 7 miljoen in de club gestopt. De laatste keer dat ik bij een vergadering was, is er niets gezegd over financiële problemen.'

Tekorten

Daarop reageerde Manders in een verklaring op de site van de club. Volgens hem ging het in de laatste bijeenkomsten met de grootaandeelhouder over niets anders dan de tekorten. 'Kennelijk schort er iets aan de communicatie', voegde Manders er voorzichtig aan toe.

In dat steekspel volgde dinsdagavond een verklaring van zoon Terry Wang die namens zijn vader de belangen behartigt in Den Haag. Hij schetst daarin de historie van de overname van ADO in 2014. Aan de vereiste van een financieel gezonde huishouding is volgens hem nimmer voldaan. 'Van ons - de grootaandeelhouder - wordt nu opnieuw verwacht dat we de financiële tekorten afdekken. Maar een betere controle op de leiding van ADO Den Haag wordt ons onmogelijk gemaakt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden