Administratie hogeschool Codarts is een chaos

De administratie van de Rotterdamse kunsthogeschool Codarts is een chaos, waardoor niet is na te gaan of studenten de afgelopen jaren terecht tentamens hebben gehaald, vrijstellingen hebben gekregen en diploma's ontvangen. Dat blijkt uit een vertrouwelijke interne notitie die in bezit is van de Volkskrant.

Open dag van de dansopleiding van Codarts in 2007. © ANP

Het handgeschreven document is opgesteld in opdracht van het bestuur van Codarts, dat onder vuur ligt van een groot aantal (oud-) medewerkers. Een van de klachten is dat vooral buitenlandse kunststudenten bij Codarts te gemakkelijk vrijstellingen hebben gekregen, waardoor de school diploma-bonussen voor afgestudeerden versneld kon incasseren.

Ook zouden er studiepunten zijn gegeven voor vakken die studenten niet hebben gevolgd.

Vernietigende conclusies
Om vragen vanuit de onderwijsinspectie over de administratie te pareren, heeft het bestuur een oud-medewerker van de inspectie ingehuurd om onderzoek te doen. Zijn conclusies, bedoeld voor intern gebruik, zijn vernietigend.

Zo wordt gesteld dat alle bestudeerde studentendossiers 'in zoverre dat te beoordelen was, onvolledig zijn'. 'Soms ontbreken cijfers, en overzichten van vrijstellingen. Meermaals is er geen onderbouwing voor geschreven oordelen in cijfers, of is deze mager. Het zal zeer lastig zijn, zo niet ondoenlijk, om dit te repareren', aldus de bevindingen.

Criteria niet te vinden
Ook constateert de onderzoeker dat stageverslagen niet te vinden zijn, dat het scriptiearchief vermoedelijk 'incompleet' is, dat de criteria die Codarts hanteert om studenten vrijstellingen te geven 'niet te vinden' zijn en dat niet is na te gaan of de vele buitenlandse kunststudenten bij Codarts wel terecht zijn toegelaten: 'De gelijkwaardigheid van buitenlandse diploma's is nauwelijks te herkennen', aldus de notitie.

De interne notitie is uitgelekt in wat betrokken docenten 'Jikkieleaks' noemen, naar de onder vuur liggende Codarts-voorzitter Jikkie van der Giessen. Deze oud-wethouder van Amsterdam voor D66 zwaait sinds 1999 de scepter bij de hogeschool, die onder meer het Rotterdams Conservatorium en de hoog aangeschreven dansopleiding omvat.

Onberekenbaar
Van der Giessen is volgens een deel van haar personeel autoritair en onberekenbaar. Ook zou ze niet integer hebben gehandeld met het verlenen van opdrachten en zou ze de administratie hebben verwaarloosd. De onderwijsinspectie onderzoekt deze klachten en heeft eind september een gesprek bij Codarts.

Van der Giessen zit in het buitenland. Haar medebestuurder Samuël Wuersten zegt namens de school dat de studentenadministratie wordt gereorganiseerd. 'Die kan op veel punten beter, maar voor ons is het belangrijk dat er integer is gehandeld. We zullen aan de inspectie laten zien dat we goede vorderingen maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden