Administratie coderekeningen ABN Amro chaos

De administratie van coderekeningen bij ABN Amro is zo slecht, dat de bank niet kan controleren of Nederlanders deze bijzondere rekeningen hebben gebruikt....

Van onze verslaggever Jan Meeus

Uit een intern rapport over drie Amsterdamse filialen van de bank blijkt dat van een groot aantal klanten 'kritische dossierstukken' zoals handtekeningenkaarten en legitimatiebewijzen ontbreken. ABN Amro erkent dat daarmee mogelijk de wet is overtreden.

Het rapport van de accountantsdienst van de bank is toegevoegd aan het strafdossier over de fraude bij het diamantfiliaal van ABN Amro. Volgende week moeten vier ex-bankmedewerkers zich voor de rechter verantwoorden. Zij zouden de bank voor 180 miljoen gulden hebben opgelicht. ABN Amro-topman Rijkman Groenink zal optreden als getuige.

De coderekeningen bij ABN Amro zijn nooit in dit onderzoek betrokken omdat deze rekeningen alleen zouden worden gebruikt door niet-ingezetenen. De bank heeft altijd volgehouden dat de rekeningen daarom niet fiscaal konden worden misbruikt.

Nu blijkt echter dat ABN Amro niet kan uitsluiten dat ze wel degelijk door Nederlanders zijn gebruikt, omdat legitimatiebewijzen en bewijzen van niet-ingezetenschap in de dossiers ontbreken.

Na berichten in de Volkskrant dat de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst jaagt op Nederlanders die een coderekening bij ABN Amro zouden aanhouden, meldde minister van Justitie Korthals vorig jaar de Tweede Kamer dat niets erop wijst dat dit zo is. Die vraag is tijdens het justitiële onderzoek naar de bankfraude ondanks diverse aanwijzingen nooit onderzocht.

Verantwoordelijk officier van justitie H. de Graaff heeft medewerkers van de Amsterdamse politie expliciet opdracht gegeven het gebruik van coderekeningen door Nederlanders niet te onderzoeken. De Graaff negeerde eveneens een politierapport waarin wordt geconcludeerd dat de top van ABN Amro mogelijk strafbaar is voor de wel onderzochte feiten bij het diamantfiliaal van de bank.

Enkele weken geleden maakte fraude-officier De Graaff nog bezwaar tegen opname van het ABN Amro-onderzoek in het dossier. Uit dat onderzoek blijkt ook dat het gebruik van coderekeningen wijdverbreid was. Bij drie Amsterdamse bankkantoren waren op 1 december 1994 750 coderekeningen in gebruik met een positief saldo van ruim 750 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden