ADHD volgens Brits onderzoek toch genetische afwijking

AMSTERDAM Britse onderzoekers hebben een verband gevonden tussen genetische manco’s en ADHD, een aandachtstoornis die volgens sommige tellingen één op de zes kinderen treft....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Ouders met een hyperactief kind moeten niet te vroeg juichen, waarschuwen de ontdekkers in een artikel in het medische vakblad The Lancet. Een eensluidende diagnose en een effectieve behandeling zijn de komende jaren nog niet te verwachten.

Andere wetenschappers betwijfelen sterk of de stoornis straks simpel is op te sporen en met een enkele pil te verhelpen. Volgens hen valt de stoornis niet alleen biologisch te verklaren. De omgeving waarin een kind opgroeit speelt volgens hen een grote en mogelijk beslissende rol.

Onderzoekers van de Cardiff University hielden het dna tegen het licht van 366 kinderen bij wie ADHD is vastgesteld. Ze vergeleken dat met het dna van meer dan duizend kinderen die de verschijnselen niet vertonen. Bij kinderen zonder ADHD miste 7 procent sommige chromosomen of hadden die dubbel. Van de kinderen met de stoornis had 14 procent zulke genetische afwijkingen. Bij kinderen met leerproblemen week 36 procent van de chromosomen af. Het bewijsmateriaal dat de Britse onderzoekers aandragen is volgens critici nogal dun.

Prof. Anita Thapar, een van de auteurs van het artikel in The Lancet, erkent dat de studie een beperkte reikwijdte heeft. Haar groep onderzocht alleen blanke, Britse kinderen. Een onderzoek onder kinderen van andere etnische achtergronden moet eerst uitwijzen of het patroon zich daar herhaalt, voor algemene conclusies kunnen worden getrokken.

Opmerkelijk noemen wetenschappers dat de genetische defecten die de Britten toeschrijven aan ADHD overeenkomen met de manco’s die verband zouden houden met autisme en schizofrenie.

De Utrechtse hoogleraar Peter Burbach noemt in een reactie die vondst verrassend. ‘Er is een grote kans dat omgevingsfactoren de genen veranderen.’ De afwijkingen aan het dna kunnen volgens hem kennelijk tot verschillende stoornissen in het brein leiden, afhankelijk van factoren als opvoeding en andere genetische invloeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden