'Adelmund zet heus geen patatbakkers voor klas'

Staatssecretaris Adelmund verzet zich uit alle macht, maar de Kamer zet door: leraren mogen alleen vakken geven waarvoor ze bevoegd zijn....

Staatssecretaris Adelmund van Onderwijs heeft een geprinte versie op haar nachtkastje liggen, minister Hermans benadrukt steevast dat hij er een 'ingebakken respect' voor heeft, en het VVD-Kamerlid Cornielje draagt dag in dag uit een geplastificeerd exemplaar bij zich in de binnenzak van zijn colbert: artikel 23 van de Grondwet.

Het artikel dat sinds 1917 de vrijheid van onderwijs garandeert. Geen politicus wil die garantie betwisten.

Maar de Grondwet noemt er een voorwaarde bij: de overheid is verantwoordelijk voor de kwaliteit van alle onderwijzers. En over die voorwaarde worden sinds vorige week wél verhitte debatten gevoerd op het Binnenhof.

Adelmund vindt dat het beter is voor de leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs als zij met minder leraren te maken krijgen. Nu hebben zij er soms vijftien, en dat is wel erg veel. Laat daarom een leraar natuurkunde in dezelfde klas ook scheikunde geven, stelt de staatssecretaris. Of biologie, of wiskunde, of techniek. Ook aardrijkskunde en economie mogen samen een combinatievak worden, onder leiding van één leraar.

Een aparte bevoegdheid voor al die vakken is dan helemaal niet nodig, denkt Adelmund. Sterker: sommige scholen doen het allang zo, want ook die vinden het een goed idee. Bovendien zijn schoolbesturen zelf heel goed in staat om te bepalen wat hun leraren wel en niet kunnen. 'Daar zijn ze professioneel genoeg voor. Dat hoeven we dus niet allemaal van bovenaf te regelen', zegt Adelmund.

Een Kamermeerderheid van VVD, CDA en D66 staat perplex. Vakken combineren mag best, stelden zij dinsdag opnieuw. Maar dan moet de leerkracht wel voor elk afzonderlijk vak een bevoegdheid halen. 'Het aanzien van het beroep staat op het spel', voert VVD'er Cornielje aan. 'Het is bizar om bevoegdheden gratis en voor niks weg te geven.'

Opmerkelijk genoeg is ook VVD-minister Hermans het niet met zijn staatssecretaris eens. Vorige week nog schreef de bewindsman aan de Kamer dat hij bijna altijd een voorstander is van minder regels. Maar hij maakt een uitzondering voor de kwaliteitseisen voor leraren. Hij wijst op artikel 23 en stelt vast dat het bepalen van die eisen niet volledig aan de scholen kan worden overgelaten. 'Hier is overheidsinterventie noodzakelijk.'

Het CDA noemt die verschillende standpunten 'een beetje vreemd'. D66 maakt er zelfs uit op dat Adelmund en Hermans kennelijk niet van elkaar weten waarmee ze bezig zijn. Alleen Adelmunds eigen PvdA-fractie kan de lijn van het departement nog volgen. 'De staatssecretaris zet heus geen patatbakkers voor de klas', merkt het PvdA-Kamerlid Barth op. 'Natuurlijk moet de overheid in de gaten houden dat leraren bekwaam zijn, maar bekwaam is iets anders dan bevoegd. Een goede leraar natuurkunde is heus geen kruk in het geven van scheikunde.'

VVD, CDA en D66 laten zich niet van de wijs brengen en dienden dinsdag een voorstel in om nieuwe experimenten met onbevoegde leraren te voorkomen. Adelmund liet merken dat ze daar erg ongelukkig mee is. Ze heeft tot donderdag de tijd om te bedenken of zij zich blijft verzetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden