Adellijke ridders vallen ‘valse’ vastgoedridders aan

Twee Nederlandse adellijke ridderlijke ordes willen een derde ridderorde aanpakken die hun naam en symbolen zou misbruiken....

Beide ordes richten hun toorn op de Soevereine Orde van Sint Jan van Jeruzalem. Deze bestaat uit een dertigtal ridders, van wie de leiding vooral werkt in het vastgoed. Volgens Pieter de Savornin Lohman, hoogste in rang bij de protestante Johanniter ridders, zijn de ridders ‘vals of niet-erkend, zoals dat tegenwoordig heet’.

De drie ordes, alle deel van een internationale orde, stellen dat zij de echte afstammelingen zijn van de kruisvaartridders uit de middeleeuwen. Tussen van Voorst tot Voorst en De Savornin Lohman is geen animositeit. De Johanniters, afgesplitst van de Maltezers, komen uit dezelfde orde voort. Tussen beide ordes is de afgelopen weken contact geweest over wat ze aan de derde ‘valse orde’ zouden kunnen doen. De naam van deze orde lijkt erg op de officiële naam van de Maltezers, namelijke de Soevereine Militaire Orde van Sint Jan van Jeruzalem, van Rhodos, van Malta. Het enige verschil is het woordje ‘Militair’ dat ontbreekt bij de vastgoedridders.

Guus Marinus, secretaris van de Soevereine Orde van Sint Jan van Jeruzalem, stelt dat de orde wel degelijk echt is en het recht heeft om leden tot ridder te slaan namens de verdreven Koning Michael van Roemenië. Volgens hem werd een eerdere rechtszaak hierover gewonnen door zijn orde.

Advocaat en ridderorde-expert Hans Hoegen Dijkhof stelt dat het niet eenvoudig is te zeggen wie er gelijk heeft. Bij de Nederlandse Johanniters was het Prins Bernard die 50 jaar lang mensen tot ridder sloeg. Hij heeft ook zijn kleinzoon Willem Alexander de ridderslag gegeven. Volgens Hoegen Dijkhof had Prins Bernard nu juist niet het officiële recht om mensen tot ridder te slaan, omdat hij het niet namens het Huis van Oranje deed.

De Johanniters en de Maltezers kunnen de valse orde niet aanpakken als valse vereniging. In Nederland mag iedereen immers een vereniging starten, of het nu een ridder- of carnavalsvereniging is. Wel hebben de ridderlijke ordes hun naam en symbolen gedeponeerd. ‘Zo kunnen we proberen ze aan te pakken’, stelt Pieter de Savornin Lohman namens de Johanniters.

Lees zaterdag ook de uitgebreide reportage in het Volkskrant Magazine.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.