ADE-sessies: Het album komt terug als app

Hoe kunnen muzikanten nog geld verdienen met muziek? De 16de editie van Amsterdam Dance Event is breder opgezet dan ooit en is uitgebreid met een driedaagse conferentie waar de internationale muziekindustrie over de toekomst van de elektronische muziekindustrie spreekt.

Heleen van Lier
Scott Snibbe tijdens ADE. © Heleen van Lier/ Vk.nl. Beeld
Scott Snibbe tijdens ADE. © Heleen van Lier/ Vk.nl.

Want de muziekindustrie heeft het moeilijk - de cd-verkoop neemt al jaren af en mensen lijken steeds minder te willen betalen voor muziek. Muziekartiest Scott Snibbe geeft in een sessie een oplossing voor dit probleem: het album als een app.

Interactieve visualisatie
Snibbe werkte samen met onder andere Björk. Met de IJslandse zangeres maakte hij een interactieve app voor de iPad voor het album Biophilia. Het album is te downloaden als app. Niet een gewone app waar je muziek mee kunt luisteren, maar een interactieve visualisatie van muziek. Naast het beluisteren van de muziek van Björk kun je zelf ook muziek maken of natuurfenomenen ontdekken. Bij elk nummer van de plaat is een aparte app gemaakt. Met de apps kunnen gebruikers de liedjes afspelen, maar hebben ze er ook invloed op. Ze kunnen bijvoorbeeld door een nummer navigeren of er zit een spelelement in waardoor wordt bepaald hoe het nummer verder gaat. De app is gratis en komt standaard met één nummer. In de app kunnen dan andere nummers worden gekocht.

Volgens Snibbe geeft het muziekliefhebbers de ervaring van muziek zoals het vroeger werd beluisterd: op actieve wijze. 'Mensen hebben niet meer de discipline en de tijd om ervoor te gaan zitten en actief naar een album te luisteren. Muziek wordt een vrijblijvende relatie, tussentijds zijn we met andere dingen bezig. Zo worden we niet meer verliefd op de muziek.'

95 procent gestolen
Snibbe: 'Op dit moment wordt 95 procent van de muziek gestolen. Slechts voor 5 procent wordt betaald. Als apps als deze dit financieel succesvol worden, zullen veel artiesten volgen.' Het moeten dan wel artiesten zijn die om de volledige beleving van hun muziek geven, denkt Snibbe. 'De artiesten die van de kunst van de muziek houden.'

De opkomst van de muziek-apps voor mobiele apparaten belooft luisteraars volgens Snibbe opnieuw de 'meeslepende, intieme muziekervaring die verloren is gegaan in het tijdperk van de digitale download'. Snibbe maakt niet zomaar muziekapps waar je een album kunt beluisteren, maar wil meeslepende elektronische muziekervaringen voor een breed publiek maken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden