Column

'Adam zkt Eva is veel te schamel aangekleed om lang te boeien'

Reinout Oerlemans maakt de kijker tot voyeur in de nieuwe naaktdatingshow Adam zkt Eva. 'Plat werd het nergens, opwindend evenmin', constateert televisierecensent Jean-Pierre Geelen.

OPINIE - Jean Pierre Geelen
Screenshot Adam zkt Eva Beeld RTL
Screenshot Adam zkt EvaBeeld RTL

Bestaan er nog onbewoonde eilanden die niet worden bevolkt door televisievolk? Er gaat geen avond meer voorbij of tijdens het zappen stuit je op een tropisch tafereel waar groepen bleekscheten hun onderlinge spelletjes spelen. Reinout Oerlemans, erkend producent van kwaliteitsseries, was nog maar koud uit de binnenlanden vertrokken bij de nep-Kamara's, of hij zette dinsdag voor RTL 5 voet aan het 'onbewoonde' eiland Mogo Mogo in de Stille Oceaan.

De datingshow Adam zkt Eva heette 'een uniek liefdesexperiment', maar het was gewoon een datingshow. Het 'unieke' zat hem in de aankleding: de kandidaten ontmoeten elkaar naakt - vraag niet waarom.

Dinsdag draaide alles om Kathy (26), een Brabantse die 'een relatie wil omdat ik op zoek ben naar een maatje'. Met 'naakt zijn ben ik echt verschrikkelijk', zei ze: eerst moet het licht uit.

Bovenstukje
Haar bovenstukje uit zou het moeilijkst worden, zei ze vooraf. 'Niet dat er veel te zien valt, maar dat is juist ook het probleem.'

Even later zag je haar bloot over het eiland gaan, de zon stond op volle sterkte. Haar lange haren hingen voor haar borsten.

Ze liep er Jorrit Pieter tegen het lijf, een studentikoze blaaskaak wiens grappen en grollen zelfvertrouwen moesten suggereren. Zijn 'ultieme droom': 'Het is toch prachtig als je over tien jaar tegen je kinderen kunt zeggen: papa heeft mama naakt op een eiland gevonden?'

Kathy was niet trots op haar lichaam, had ze vooraf gezegd: 'Dit is echt verschrikkelijk voor mij. Dit wordt wel effe ... kut.' De optie thuisblijven leek niet te bestaan. Dat past in een televisietrend die televisie zelf versterkt: dankzij de talloze talkshows die zich ontwikkelden als plugplaats voor (eigen) programma's, vertellen kandidaten bij wijze van promopraatje over hun deelname aan het prachtprogramma dat hun leven veranderde. Vorige week nog bij Humberto Tan een zoon van eind 30 die door zijn moeder werd aangemeld voor het RTL5-programma Ik heb het nog nooit gedaan. Producent Ewout Genemans vroeg om applaus voor de 'moedige' man, die daar toch maar mooi naast zijn moeder zat te vertellen over zijn maagdelijkheid. Het publiek klapte massaal, Tan knikte instemmend. Jezelf blootgeven op televisie is een deugd geworden. Dus waarom dan niet jezelf blootdaten?

Voyeur
Oerlemans maakte de kijker tot voyeur. Hoewel de camera nogal vaak boven navelhoogte bleef. Plat werd het nergens, opwindend evenmin, al was het maar omdat de meeste mensen mooier zijn in hun kleding. Het spel van de suggestie.

Kathy en JP hadden lol, maar om het spelletje wat spanning te geven, deed een derde gast naakt zijn intrede op het eiland. Het was Rolf (30), een rustige barman uit Zwolle. Tussen de Adams ontstond al snel een gespannen sfeertje op de apenrots. Dat zie je vaker op tv, maar eindelijk kon de kijker nu eens met eigen ogen zien wie de langste had.

De rol van Nicolette Kluijver, die ervoor was overgestapt van BNN naar RTL, had nog minder om het lijf dan haar kandidaten. Een vraagje in het begin ('Waarom doe jij hieraan mee?'), een tussentekstje hier, een afsluitend vraagje daar - tot volgende week.

Aan het slot moest Kathy kiezen tussen de twee mannen. Ze koos voor JP, de 'party animal'. Met hem mocht ze een paar dagen naar een resort. Gekleed. De kijker werd geacht er iets bij te voelen.

Adam zkt Eva zal, met dank aan de publiciteitsmolen, vast kijkers hebben getrokken. Maar het ideetje is veel te schamel aangekleed om lang te boeien.

Jean-Pierre Geelen is televisierecensent van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden