Ad van den Berg afgezet als voorzitter pedovereniging

Ad van den Berg is geen voorzitter meer van pedofielenvereniging Martijn. Dat heeft de algemene ledenraad van Martijn besloten, zo laat de vereniging vandaag weten.

ANP/Redactie
Ad van den Berg in 2006. © ANP Beeld
Ad van den Berg in 2006. © ANP

Ook de secretaris is niet langer lid van het bestuur. Reden voor dit besluit is dat beide bestuursleden een strafblad hebben voor een zedenmisdrijf, aldus de organisatie.

De voormalig penningmeester Marthijn Uittenbogaard is als nieuwe voorzitter gekozen. Schrijver A.H.J. Dautzenberg is benaderd om ook bestuurslid te worden. Hij beraadt zich volgens de vereniging op dit verzoek. Wel is hij per direct adviseur voor het bestuur.

De Vereniging Martijn is zeer omstreden. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft deze maand zelfs een verzoek bij de rechtbank in Assen ingediend om de pedofielenorganisatie te verbieden.

Bescherming
Het duurt waarschijnlijk nog een paar maanden voordat de rechtbank beslist of Martijn mag blijven bestaan. De manier waarop Martijn pedofilie verheerlijkt en goedpraat, kan niet, vindt het OM. Jongeren en hun ouders moeten beschermd worden tegen de activiteiten van de vereniging. Dit vindt het OM belangrijker dan de vrijheid van vereniging.

Mocht de rechter Martijn inderdaad verbieden, dan houdt de vereniging op te bestaan. Als er dan toch nog mensen zijn die de organisatie voortzetten, riskeren zij een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar. Zij kunnen dan worden beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie.

Tegen het licht
De vereniging zelf zegt in een verklaring dat ze nu 'het beleid en de boodschap opnieuw tegen het licht houdt'. In november gaf Martijn al aan zich op de toekomst te gaan beraden.

De organisatie stelde tot nu toe vooral te streven naar wettelijke en maatschappelijke acceptatie van seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen. Een zegsman zei eind november dat er toen 80 mensen lid van de pedofielenclub waren. Slechts enkelen van hen komen hier ook publiekelijk voor uit. Naar eigen zeggen had de organisatie in het verleden 650 leden. 'Maar dat was voor het internettijdperk en vóór de heksenjacht van de laatste jaren.'

Rechtbanktekening van de zaak rondom Ad van den B. Vlnr.: Officier A. Peters, rechter, voorzitter A.A.F. Donders, Ad van den B., rechter en advocaat A. Cimen, in april van dit jaar. © ANP Beeld
Rechtbanktekening van de zaak rondom Ad van den B. Vlnr.: Officier A. Peters, rechter, voorzitter A.A.F. Donders, Ad van den B., rechter en advocaat A. Cimen, in april van dit jaar. © ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden