Ad Sagius 1937-2013

Hij zag kansen in het verhuren van werknemers en was de oprichter van uitzendbureau Dactylo

Met Frits Goldschmeding (Randstad) en Marinus Spruijtenburg (Tempo Team) behoorde Ad Sagius tot de pioniers van het moderne uitzendwezen. Zijn Dactylo introduceerde de woonhuisformule voor het werven van uitzendkrachten. Het werd een enorm succes.


Sagius overleed op 12 juni na een kortstondig ziekbed aan een combinatie van nierfalen en leverkanker. Hij werd geboren in Rotterdam. Hij groeide met zijn tweelingbroer Ton op in Den Haag, waar zijn vader werkte als rijksambtenaar. Na een mulo-opleiding deed hij avondschool. Hij ging als dienstplichtige in het leger, waar hij het later nog zou schoppen tot reserve-officier met de rang van majoor. Begin jaren zestig begon hij te werken bij de Tromp Garage - een groot autoverhuurbedrijf in Den Haag. Hij maakte daar snel carrière en werd zelfs directeur, maar stapte al na één dag op wegens onenigheid.


Hij trouwde in 1966 met Babs Wijkstra uit Velsen en ging met haar in Haarlem wonen. Kort daarna werd hij verkoopdirecteur van een confectiebedrijf in Amsterdam. Hij huurde daarvoor regelmatig naaisters in. 'Op een gegeven moment dacht Ad: verrek er zitten kansen in dat verhuren van werknemers! Bovendien wilde hij toch al zelfstandig ondernemer worden', vertelt zijn zoon Marc.


Ad en Babs besloten vanuit de slaapkamer een uitzendbureau op te richten. De naam werd Dactylo, de Franse naam voor typiste, want dat klonk wel chic. Hij plaatste advertenties in dagbladen met de tekst: 'Regio First Ladies gezocht'. Sagius selecteerde echtgenotes van succesvolle zakenlieden; huisvrouwen die beschikten over een goed netwerk en typistes aan het werk zetten. Zij werkten vanuit hun eigen woning, die diende als filiaal. Vlak na de oprichting waren er al zeventien vestigingen. Marc Sagius herinnert zich dat Ad en Babs in het begin vaak uitzendkrachten naar hun werk reden, want hij vond het heel belangrijk dat iedereen op tijd zou zijn.


De woonhuisformule was een gouden greep. Diverse 'Regio First Ladies' zijn er zelfs heel rijk van geworden. Omdat Sagius niet verwachtte dat het zo'n succes zou worden, was hij vergeten bij de eerste lichting een maximum aan provisie op te nemen in het contract. Dat foutje heeft hij daarna snel hersteld, al konden een tiental dames tot in lengte van jaren onbeperkt provisie innen.


Terwijl veel concurrenten kampten met een groot verloop, slaagde Sagius erin de continuïteit te waarborgen. Alleen veranderde het uitzendwezen eind jaren zeventig toen de bureaus allemaal filialen in winkelstraten gingen openen. Sagius had het kapitaal niet. Anton Dreesmann klopte bij hem aan en zei de zaak te willen overnemen. Sagius stemde toen in - al bleef hij zelf directeur van Dactylo dat als een van de ondernemingen van Vedior verder ging. Dreesmann kreeg tijdens de crisis van de jaren tachtig spijt dat hij zoveel had betaald voor Dactylo. Dactylo groeide uit tot een uitzendbureau met 125 vestigingen in Nederland, 75 in België en 20 in Engeland. In 1997 ging Sagius met pensioen, maar hij bleef nog tot 2000 actief als marketingdirecteur voor Vedior Holding totdat die werd overgenomen door Randstad.


Ad Sagius had een grote passie voor exclusieve Britse auto's en reisde graag. Daarnaast adviseerde hij nog vaak zijn zoon Marc die samen met Ralph Righton in Zoetermeer een eigen uitzendbureau was begonnen met een specialisatie in techniek.


Elke dinsdag Een necrologie van minder bekende bijzondere mensen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden