NieuwsSociale huurwoningen

AD: coalitie wil huren van scheefwoners fors verhogen

Mensen die te veel verdienen voor hun sociale huurhuis moeten fors meer huur gaan betalen, vinden de coalitiepartijen. De huurstijging kan oplopen tot enkele honderden euro's per maand, meldt het AD.

Een demonstratie in Den Haag ten tijde van de inkomensafhankelijke huurverhoging in 2013.  Beeld null
Een demonstratie in Den Haag ten tijde van de inkomensafhankelijke huurverhoging in 2013.

Nederland telt honderdduizenden zogeheten scheefwoners: mensen die eigenlijk te veel verdienen voor het sociale huurhuis waar ze in wonen. Ze trokken in een sociale woning in een tijd dat hun inkomen lager lag, of voordat er inkomensgrenzen golden. Deze scheefwoners kunnen naar gelang de huidige regels niet uit hun huis worden gezet. 

De regeringspartijen stellen nu voor om deze huurders een fikse huurverhoging te geven, waardoor ze sneller op zoek gaan naar een koophuis of een particulier huurhuis.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Stef Blok, toen nog minister voor Wonen, gaf woningcorporaties in 2013 de ruimte om huren van mensen met hogere inkomens extra te verhogen. Huurstijging voor huurders onder de 41.000 euro-grens als gevolg van deze inkomensafhankelijke huurstijging maximaal 3,9 procent, terwijl dit voor huishoudens die jaarlijks meer dan dat bedrag bijschrijven 5,4 procent is.

Uit onderzoek in opdracht van ING bleek vorig jaar echter dat deze extra huurverhoging het scheefwonen nauwelijks heeft teruggedrongen. Ook met de extra verhoging is blijven zitten in een sociale huurwoning vaak goedkoper dan doorstromen naar een reguliere huur- of koopwoning. 84 procent van de ondervraagden zei desgevraagd dat de huurverhoging geen invloed heeft op hun bereidheid te verhuizen. 

De coalitiepartijen vinden daarom dat de huurprijs voor de scheefwoners in één klap moet worden verhoogd naar de maximale maandhuur die bij de woning past, oplopend tot de huurliberalisatiegrens van 710 euro per maand. 

Nijpend tekort

Vooral in de grote steden is een nijpend tekort aan sociale huurwoningen. Volgens CDA-kamerlid Erik Ronnes moet meer ruimte worden gemaakt voor woningzoekenden die al lang op de wachtlijst staan en recht hebben op een sociale huurwoning. Als mensen met hogere inkomens deze woningen bezet houden, 'frustreert dat de doorstroming en zorgt het ervoor dat de woningmarkt niet goed functioneert', aldus Ronnes. De huren voor mensen die minder verdienen kunnen laag blijven, aldus D66-kamerlid Jessica van Eijs, doordat mensen die meer verdienen, ook meer huur betalen.

Met het plan is niet alleen stijging gemoeid; de  huur moet ook naar beneden kunnen worden bijgesteld als het gezinsinkomen daalt, bijvoorbeeld door baanverlies van een huurder die kostwinner is. 

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken moet met woningcorporaties en huurdersorganisaties om de tafel om nieuwe afspraken maken over de aanpak van scheefwonen, aldus de regeringspartijen.

De behoeften op de woningmarkt verschillen per gemeente

In Almere stikt het van de sociale huurwoningen; Amstelveen wil van de 'scheefhuurders' af.

Belastingdienst mag inkomensgegevens blijven delen

Extra huurverhoging op basis van inkomensgegevens blijft toegestaan. Het delen van inkomensgegevens door de Belastingdienst is niet in strijd met het recht op privacy, aldus de rechtbank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden