Actueel theater in Zeeland

Het Zeeland Nazomer Festival (ZNF) richt zich dit jaar vooral op theater en minder op muziek en muziektheater. In het festival, dat op 30 augustus begint en op 11 september eindigt, worden drie grote toneelproducties uitgebracht van schrijvers als Hugo Claus, J....

Deze voorstellingen zullen alle op locatie in de provincie Zeeland worden opgevoerd. Kerntaak van het ZNF is het maken van eigen producties op bijzondere locaties in samenwerking met Nederlandse en Vlaamse theatermakers.

Het ZNF werkt met een budget van 1,15 miljoen euro op jaarbasis en is dit jaar voor het eerst opgenomen in de Cultuurnota. Doordat het rijk dit festival nu mede subsidieert, heeft de provincie Zeeland haar aandeel bijna gehalveerd.

Openingsvoorstelling van het ZNF is Phaedra van Hugo Claus, waarin hij de Griekse tragedie over de tragische liefde van koningin Phaedra voor haar stiefzoon Hippolytus heeft bewerkt. Lidwien Roothaan, ooit verbonden aan Toneelgroep Amsterdam, regisseert in dit toneelstuk onder anderen Els Dottermans en Han Römer. Gespeeld wordt bij de Nieuwe Kerk in Zierikzee waar een amphitheater wordt gebouwd.

Torquato Tasso van Goethe werd door Alex Mallems bewerkt tot de productie Ta s s o , waarin het conflict gaat tussen de kunstenaar en zijn geldschieter en opdrachtgever. 'Een actueel thema', aldus Mallems,

'zeker in deze tijd waarin subsidiegevers, cultuurfondsen en andere mecenassen steeds belangrijker worden.'

Ta s s o , dat een groot bezette productie wordt, is mogelijk gemaakt door een gift van 400 duizend euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat hiermee zijn 65-jarig jubileum luister bijzet. Albert Lubbers regisseert een cast van Nederlandse en Vlaamse acteurs, onder wie Mathijs Scheepers, Louis van Beek en Tom van Bauwel. Deze productie gaat al op 7 augustus in première op Kasteel Heeswijk bij Den Bosch en zal na een toer langs kasteeltuinen eindigen in kasteel Ter Hooge bij Middelburg.

De schrijver en toneelcriticus Kester Freriks kreeg van het ZNF een schrijfopdracht voor het stuk Ons Koninkrijk. Dit stuk toert langs een aantal dorpshuizen in de provincie en gaat over de rol die Bataljon Zeeland speelde in de politionele acties in Nederlands-Indië. Gespeeld wordt door Cas Enklaar en Wim van der Grijn in een regie van Mette Bouhuijs.

Vader en zoon Paul en Menno de Nooijer maken op de Scheldewerf in Vlissingen een hightech-productie met film, video, dans en muziek onder de titel The ferryman. Op reusachtige beeldschermen wordt hierin het verhaal verteld van de veerman die de doden over de rivier de Styx naar het dodenrijk roeit.

Volgens festivaldirecteur Ruud van Meijel is dit jaar vooral gekozen voor literatuur en theater. 'Wij onderscheiden ons hiermee van de andere zomerfestivals. Onze producties zouden zo passen bij een r e p e r t o i r e g e z e l s ch a p . '

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden