Actuaris passeert bridger bij rekentoets

Voor de tweede maal organiseerden de Volkskrant en de HBO-Raad de Nationale Rekentoets...

Joost Goslings (39) grijnst van oor tot oor als hij achtereenvolgens het Gouden Telraam oppakt, de reischeque en de bloemen en die vervolgens weer neerlegt. ‘Ik wist het’, zegt hij zonder een spoor van aarzeling. ‘Ik wist dat ik zou gaan winnen. Wanneer? Toen ik hier onderweg naartoe was, ja toen wist ik het al.’

Goslings doet zijn bekentenis als de camera’s weg zijn en de plichtplegingen afgehandeld. Hij is geen helderziende, maar wel de onbetwiste winnaar van de tweede Nationale Rekentoets. De NPS zond gisteravond de mede door de Volkskrant en HBO-Raad georganiseerde happening uit.

Rekenen is in, hoezeer aankomende onderwijzers er ook mee worstelen. Voor Goslings en alle andere 29 deelnemers die de voorronde van de Nationale Rekentoets hadden overleefd, is er niets nieuws onder de zon. Zij waren altijd al dol op sommen. Goslings geeft zichzelf soms wat rekenraadseltjes op, zomaar voor de lol.

In het dagelijks leven rekent hij, vader van twee kinderen, als actuarieel rekenaar aan de lopende band en maakt hij voor verzekeringen kansberekeningen. Zijn medestrijders zijn automatiseerders, wiskundigen en studenten in exacte vakken. Geselecteerd uit bijna tienduizend deelnemers aan de voorronde. Liefhebbers van vragen als: ‘Een zeehond komt van tijd tot tijd boven water om te ademen, ook als hij slaapt. Aan het begin van het uur ligt de zeehond op de bodem van de zee in slaap. In 8 minuten stijgt hij naar het wateroppervlak en ademt in. In 3 minuten is hij terug op de bodem. Enz. Waar is de zeehond na 1 uur?’

Het zijn niet alleen nerds die de deelnemerstribune bevolken. Veehouder Mark Ommel (36) zit er ook. Hij probeert zijn ingewikkelde stikstofboekhouding altijd eerst uit zijn hoofd te berekenen. Of de 76-jarige oud-stuurman Dorama, die op de grote vaart voer, maandenlang van huis was en – zegt zijn vrouw op de tribune – ook nu nog altijd aan het rekenen is. Of de verpleegkundige Thea Laagland (61). Nee, zegt ze op de vraag van quizmaster Joost Prinsen, de verpleegkundigen zijn tegenwoordig niet slechter in rekenen dan vroeger.

Potlood en papier zijn verboden. Lippen gaan op en neer als sommigen voor zich uit murmelen, anderen tikken met hun vingers tegen hun wang als Prinsen de vraag heeft gesteld en het bijbehorende filmpje is getoond. Snel drukken hoeft dan nog niet. Oplossing B, zegt de quizmaster bij vraag 9. Het schattige zeehondje is op weg naar boven. De uitleg komt van Prinsens sidekicks – en promovendi in de wiskunde – Ionica Smeets en Jeanine Daems. Zij presenteren zich als de Wiskundemeisjes, en onder die naam hebben ze ook een weblog.

Het aantal vrouwelijke deelnemers is op een na gelijk aan het aantal mannelijke. Ze zitten gescheiden van elkaar, als in een orthodoxe kerk. De mannen lopen uit, waarschuwt Prinsen al snel na de start. Het helpt niet. Inlopen doen de vrouwen niet meer.

Marit van Eupen (38), Nederlands succesvolste roeister aller tijden, ziet zichzelf terug op een filmpje. Hoe haar race was opgebouwd, is tenslotte de vraag. Van Eupen heeft dit antwoord goed. Tevreden is ze niet over haar andere antwoorden. ‘Stommiteiten en slordigheden. Je moet je vaardigheden goed bijhouden en ik ben nu echt met de neus op de feiten geduwd, ik moet harder oefenen. Volgend jaar moet ik in de finale komen.’

Vele scholen deden per klas mee aan de voorronde. De Dommeldalschool uit Geldrop won die schoolstrijd en mocht twee leerlingen afvaardigen. David Rouw (12) en Ennie Wolters (11) van groep 8. De hele klas is met de bus meegekomen. Ze hebben kerstmanmutsen op en zitten op de tribune ijverig mee te rekenen. Vanwege de tv-opnamen rekenen ze fluisterend, hun spandoeken met aanmoedigen erop hebben ze dan al opgehaald. ‘Ik dacht, oei, zou ik het wel kunnen, toen ik al die grote mensen zag’, zegt Ennie.

Gaandeweg ontpopt zich een gedoodverfde winnaar en dat is niet Goslings. De beste kanshebber voor het Gouden Telraam na twee ronden is de internationaal bridger Onno Eskes (40). Hij haalt bijna de maximale score. Maar in de eindsprint, als hij naast Goslings en de 25-jarige studente geofysica Fransje Praagman voor het front van de troepen de echte finale speelt, moet hij het afleggen tegen de razendsnel rekenende Goslings. Praagman speelt zichdan nog naar een tweede plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden