Actualiteitendans

De kwestie rond de actualiteitenrubrieken Netwerk en Twee Vandaag lijkt te zijn opgelost. Al weet je dat bij kwesties rond Twee Vandaag en Netwerk nooit helemaal zeker; morgen kan alles anders zijn....

Afgelopen woensdag presenteerde Ben Knapen van PCM Uitgevers zijn advies over de toekomst van de actualiteitenrubrieken. De raad van bestuur van de publieke omroep had om dat advies gevraagd.

Het moest de impasse doorbreken die was ontstaan rond Twee Vandaag en Netwerk na devoorgenomen ruil tussen AVRO en de EO van thuisnet. De EO gaat naar Nederland 1, de AVRO naar 2. De AVRO wilde ondanks die verhuizing blijven meedoen aan Netwerk, de actualiteitenrubriek van Nederland 1 die de omroep samen met de KRO en NCRV maakt. De EO wilde meedoen aan Netwerk, immers de actualiteitenrubriek van het nieuwe thuisnet.

Volgens het advies van Knapen, dat woensdagavond werd onderschreven door de raad van bestuur van de publieke omroep, moet de EO aan Netwerk gaan meedoen en uit Twee Vandaag verdwijnen. De AVRO moet aan Netwerk blijven meedoen, en kan daarnaast deelnemen 'aan achtergrond en actualiteit op Nederland 2' (De naam Twee Vandaag, waar de AVRO de schurft aan schijnt te hebben, werd angstvallig gemeden).

Donderdag kwam een aantal omroepdirecteuren in spoedberaad bijeen en werd alles weer anders. De directeuren van de TROS, EO, NCRV, AVRO en KRO besloten ter plekke dat de AVRO tuit Netwerk moet verdwijnen, en wel per 1 september 2005. Ze stelden een brief op waarin staat dat 'KRO, EO en NCRV ernaar streven om per 1/9/2005 gezamenlijk Netwerk te gaan maken, op basis van een visie op de verhouding tussen journalistiek en omroepidentiteit die niet is die van het advies Knapen, en de daarbij passende randvoorwaarden.' De AVRO gaat deelnemen in 'de actualiteitenvoorziening op Nederland 2 per 1/9/2005' (de naam Twee Vandaag wordt ook in deze brief gemeden). De genoemde directeuren, die de brief alle vijf hebben ondertekend - evenals Ruurd Bierman van de raad van bestuur van de NOS - hebben zichzelf een week de tijd gegeven om binnen hun eigen organisatie draagvlak voor het plan te verwerven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden