Actrices La Vie d'Adèle: 'Het was verschrikkelijk'

BOR BEEKMAN

VENETIË - De hoofdrolspeelsters van het met de Gouden Palm bekroonde Franse drama La vie d'Adèle hebben zich in een interview met de website The Daily Beast beklaagd over hun regisseur Adellatif Kechiche. Die zou de actrices tijdens de opnameperiode, die maanden langer duurde dan gepland, verschillende malen onder druk hebben gezet.

'Het was verschrikkelijk', zei Léa Seydoux (28), die 'nooit meer' met de Frans-Tunesische meester-regisseur wil werken. In een vechtscène tussen de twee personages gaf Kechiche zijn actrices de opdracht echt te slaan, aldus Adèle Exarchopolous (19). 'Je kunt zien dat we echt pijn hebben. Hij schreeuwde: 'Sla haar, sla haar!'' Ook toen de actrice zich sneed bij een val gaf de regisseur volgens Seydoux opdracht door te gaan met filmen.

De spraakmakende en gelauwerde drie uur lange film over een lesbische liefde werd afgelopen mei door de jury onder leiding van Steven Spielberg uitgeroepen tot beste film van het Cannes Filmfestival. Vooral over de 10 minuten durende seksueel expliciete scène in de film was veel te doen. De opnames voor die ene scène namen tien dagen in beslag.

De regisseur had Exarchopolous vooraf gewaarschuwd dat hij lange seksscènes wilde filmen zonder vooraf doorgesproken choreografie, maar de jonge actrice zegt nu pas op de set te hebben begrepen wat hij bedoelde: 'dat hij echt wilde dat we álles gaven'.

La vie d'Adèle, waarin een meisje van 15 (Exarchopolous) verliefd wordt op een iets oudere kunststudente (Seydoux), behandelt lesbische liefde als normale liefde. De bekroning in Cannes viel samen met de Franse protesten tegen de aanstaande legalisering van het homohuwelijk. Eerder verschenen er al ongunstige berichten in de Franse pers over de werkomstandigheden op de set: technici omschreven Kechiche als een tiran.

Ook Julie Maroh, auteur van de grafische roman waarop de film gebaseerd is, maakte bekend teleurgesteld te zijn in de cineast. Die dankte haar niet bij de uitreiking op het gala en zou passages uit haar boek hebben bewerkt tot 'porno'.

Tijdens interviews op het filmfestival van Cannes liet Exarchopoulos nog geen wrevel blijken en vertelde onbeschroomd over de opname van de liefdesscène. Ze had er geen enkele moeite mee gehad, want 'seks is iets normaals'. Ze was geschokt dat passanten verwensingen uitten tijdens de opnamen van de film. 'Wat maakt het nou uit wie met wie neukt? Alsof we geen echte problemen hebben op onze planeet.'

Kechiche heeft voor zover bekend nog niet gereageerd op de uitlatingen van zijn actrices. Die zijn overigens wel onverminderd enthousiast over de film zelf. Seydoux : 'Ik denk niet dat er een andere film bestaat die liefde zo realistisch weet te portretteren. Exarchopolous: 'Kechiche is een genie, maar wel een gekweld genie.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden