Actrice Lumley stalkt Britse regering met eisen

De actrice Joanna Lumley, vooral bekend van de komedieserie Absolutely Fabulous, begint zich te ontpoppen als een nachtmerrie voor de Britse regering.

Gurkha’s, afkomstig uit Nepal, dienen al bijna twee eeuwen in het Britse leger. De kleine, gedrongen bergbewoners staan bekend om hun ongekende hardheid, moed en loyaliteit. In de twee wereldoorlogen dienden er circa 200 duizend in Brits uniform, terwijl er zo’n 45 duizend het leven lieten in Britse dienst.

Er is echter al geruime tijd onenigheid over de rechten van afgezwaaide Gurkha’s, die geen Brits paspoort hebben. Onder de huidige regels mogen alleen degenen die na 1997 met pensioen zijn gegaan zich in Groot-Brittannië vestigen.

De ruwweg dertigduizend nog levende Gurkha’s van voor die datum hebben weinig rechten. Gordon Brown probeerde vorige week een nieuwe regeling door het Lagerhuis te loodsen voor deze groep, maar dit kwam hem op de eerste parlementaire nederlaag van zijn premierschap te staan.

Met zijn strenge plan zou slechts een handvol van de oudere veteranen voor een verblijfsvergunning in aanmerking komen. Zelfs Gurkha’s die in Britse dienst de hoogste militaire onderscheidingen kregen, zouden achter het net vissen.

Brown had het verzet, inclusief dat in eigen gelederen, compleet verkeerd ingeschat. Veel Britten vinden de behandeling van de Gurkha’s schandalig. ‘Wie goed genoeg is om te sterven voor dit land, moet ook mogen wonen in dit land’, zo vatte de Liberaal-Democratische leider Clegg het sentiment samen. De regering betoogde dat het te duur zou zijn alle Gurkha’s toe te laten.

De afgang van Brown betekent nog niet dat er een nieuwe, soepeler regeling is. De druk wordt echter steeds groter. Sinds de stemming is de populaire Lumley dagelijk op televisie met haar roep om gerechtigheid.

Haar interventie in de politiek krijgt nu zoveel aandacht dat Gordon Brown haar niet kon weigeren toen ze zichzelf woensdag uitnodigde op Downing Street.

Lumley, geboren in India, liet hierbij fijntjes weten dat ze een brief had gekregen waarin een lid van de Britse koninklijke familie steun had betuigd.

De publicitaire ramp voor de regering duurde donderdag voort, nadat het Lumley-kamp onthulde dat er toch enkele veteranen afwijzende brieven hadden gekregen. Minister van Immigratie Phil Woolas, die Lumley in een tv-studio tegen het lijf liep, haastte zich te zeggen dat er niets definitief was besloten.

In het huidige Britse leger dienen nog bijna vierduizend Gurkha’s in een eigen brigade. Zij worden onder meer uitgezonden naar Afghanistan.

Joanna Lumley (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden