Activisten willen VN-top verstoren

Activisten hebben gedreigd de VN-top over duurzame ontwikkeling in Johannesburg, die vandaag begint, onmogelijk te maken. Het dreigement komt na een verbod van de Zuid-Afrikaanse regering op demonstraties zonder vergunning....

Van onze correspondent Hans Moleman

De politie heeft voor demonstranten een vast parcours uitgezet bij het conferentiecentrum in de buitenwijk Sandton. Tegen actievoerders die chaos willen veroorzaken, zal hard worden opgetreden, waarschuwde de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Nkosazana Dlamini-Zuma zondag.

De politie greep zaterdag al stevig in tegen een groep internationale demonstranten die een protesttocht wilde houden naar een politiebureau waar een groep eerder gearresteerde Zuid-Afrikaanse activisten vastzat. Agenten trachtten de menigte met luchtdrukgranaten te verspreiden. De Amerikaanse activiste Naomi Klein, die ook mee liep, noemde het politie-optreden 'schokkend'.

Bij Kaapstad werden twaalf Greenpeace-activisten gearresteerd die het zaterdagochtend vroeg was gelukt met snelle bootjes de enige kerncentrale van het land, Koeberg, binnen te dringen.

Zuid-Afrika wil met een strak beleid voorkomen dat demonstranten de VN-top verstoren. De regering heeft duizenden agenten paraat, en zelfs een onbemand 'spionagevliegtuig' in de lucht om de omgeving van de verschillende congreslocaties in de gaten te houden. Ook zijn bedelaars, hoeren en straatverkopers verwijderd uit de omgeving van het ultramoderne conferentiecentrum.

De VN-top, waarop de bestrijding van armoede en het milieu centraal staan, is het vervolg op de Earth Summit in Rio de Janeiro van 1992. Er worden veertigduizend deelnemers verwacht, waarmee het een van de grootste VN-conferenties wordt die ooit is gehouden. De top begint vandaag met een 'voorconferentie' van ngo's en actiegroepen; de eigenlijke VN-top van regeringsleiders begint maandag 2 september en zal drie dagen duren.

Behalve voor militante demonstranten is Zuid-Afrika ook bevreesd voor de komst van Robert Mugabe. De Zimbabwaanse leider zou van plan zijn de VN-top te gebuiken om zijn omstreden landherverdelingsbeleid te verdedigen. Hij verving in het weekend enkele ministers onder wie die van Financiën, Simba Makoni, die voor terughoudendheid bij de onteigeningen had gepleit.

Zimbabwe wordt bedreigd met een hongersnood door een combinatie van droogte en wanbeleid. Dit weekeinde werd bekend dat ook de vrouw van Mugabe, Grace, een boerderij toegewezen heeft gekregen die is genationaliseerd.

Pagina 9: commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden