Activisten verstoren toespraak Dries van Agt in Amsterdamse Singelkerk

Pro-Israël-activisten hebben gister een toespraak van oud-premier Dries van Agt verstoord in de Amsterdamse Singelkerk. De activisten schreeuwden en ontrolden een spandoek met de tekst: 'Van Agt... De Joden zijn jou zat!'

Oud-politicus Dries van Agt. Beeld anp
Oud-politicus Dries van Agt.Beeld anp

Op het spandoek stonden ook de namen van de Drie van Breda; Duitse oorlogsmisdadigers die in Breda in de gevangenis zaten en voor wie Van Agt als minister gratie had overwogen.

Van Agt hield de zogeheten Preek van de Leek in de kerk. Dat is een alternatieve dienst die wordt gehouden door een bekende Nederlander. Van Agt was uitgenodigd vanwege zijn stellingname in het Palestijns-Israëlische conflict. Van Agt is kritisch over Israël en gaf volgens de organisatie van de Preek van de Leek ook tijdens de preek een politiek statement.

Dominee Rob Visser vertelde dat een groep mensen in de kerk opstond en begon te schreeuwen. Volgens de dominee waren ze niet bereid tot enig gesprek en maakten ze van Agt uit voor 'schoft' en 'huichelaar'.

Visser zei dat hij tussen de groep en Van Agt in ging staan omdat de situatie dreigend was. Uiteindelijk werd de politie erbij gehaald en keerde de rust terug.

De organisatie van de Preek van de Leek laat weten dat zij inmiddels contact heeft opgenomen met de Amsterdamse rabbijn Raphael Evers, die zondag ook aanwezig was in de kerk. Preek van de Leek wil deze week met de Joodse gemeenschap om de tafel om te praten over het incident. De organisatie benadrukt goede banden te willen houden met de Joodse gemeenschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden