Activisten vernielen hekwerk rond Awacs-basis

De Duitse politie en Nederlandse marechaussee stellen een onderzoek in naar het vernielen van 180 meter hekwerk rond de Awacs-basis Geilenkirchen, vlakbij Schinveld....

ANP

Volgens Zijlstra is een groot deel van het hek in de nacht van donderdag op vrijdag met zware hulpmiddelen vernield. De actie is inmiddels opgeëist door de antimilitaristische groep Onkruit, die zegt te handelen uit solidariteit met de bezetters van het bos in Schinveld. Zijlstra noemde de vernieling onacceptabel. De basis heeft de bewaking verscherpt.

Zijlstra zei dat er voor 20.000 euro schade is aangericht aan het hek. Waarnemend burgemeester J. Zuydgeest van Onderbanken, dat grenst aan de basis, zei vrijdag ‘maatregelen’ te zullen nemen, zij het op Nederlands grondgebied. De basis ligt in Duitsland, daar kan de burgemeester niets uitrichten. Waaruit die maatregelen bestaan, wilde Zuydgeest niet zeggen. Eerder al sprak Zuydgeest de vrees uit dat de bezetting van het bos bij de basis kan uitlopen op gewelddadige confrontaties.

De Vereniging Stop Awacsoverlast veroordeelde de actie van Onkruit vrijdag. ‘Dit pakt niet in ons voordeel’, zei voorzitter J. Fijnaut van de vereniging. Een woordvoerder van Groenfront!, dat het bos voor de landingsbaan van AWACS bezet houdt, zei: ‘Het zou niet mijn actie zijn, wij gaan gewoon door waar we mee bezig zijn’.

Leden van Onkruit zijn inmiddels in Limburg in verband met de dreigende ontruiming van het bos, bevestigde een woordvoerder van de actiegroep vrijdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden