Activisten Sydney zijn verbaasd over succes

Na twee jaar is het idee van Earth Hour overgeslagen naar de rest van de wereld, tot stomme verbazing van de initiatiefnemers van het Wereldnatuurfonds (WNF) in Sydney.

Twee jaar later is het idee overgeslagen naar de rest van de wereld, tot stomme verbazing van de initiatiefnemers van het Wereldnatuurfonds (WNF) in Sydney. In bijna vierduizend steden in bijna tachtig landen, waaronder Amsterdam en Rotterdam, zijn zaterdagavond markante gebouwen in het donker gezet.

Ongeveer 1 miljard mensen zijn wereldwijd met de actie in aanraking gekomen, schat organisator Andy Ridley in Sydney. ‘Een goed resultaat. Zo wordt een duidelijk signaal gegeven aan de onderhandelaars van een nieuw klimaatverdrag later dit jaar in Kopenhagen.’

Het effect was niet mis. De Eiffeltoren in Parijs, de Big Ben in Londen, Time Square in New York, het Colosseum in Rome: overal ter wereld waren prestigieuze gebouwen het middelpunt van nationale acties. Daar staken de Erasmusbrug in Rotterdam en de Westertoren in Amsterdam een beetje mager bij af. In Nederland waren tussen half negen en half tien ’s avonds een half miljoen lichten gedoofd, meldt netbeheerder Telnet.

In het zakencentrum van Sydney is in het uurtje zaterdagavond ongeveer 10 procent minder stroom verbruikt, ongeveer dezelfde besparing als vorig jaar. Veel bedrijven doofden het licht in hun kantoren en beeld bepalende bouwwerken als de Harbour Bridge en het Opera House verdwenen voor een uur in de nacht.

Het succes in Australië laat zich eenvoudig verklaren. In Sydney is het eenvoudiger iets van Earth Hour te maken dan elders in de wereld, omdat de avonden warm zijn en de inwoners graag meedoen aan een evenement waaraan plezier te beleven valt: Australiërs willen best met elkaar bij kaarslicht picknicken in het park om te kijken hoe de lichten van de brug en het Opera House uitgaan en een uurtje later weer oplichten.

Natuurlijk is de actie in hoge mate symbolisch; organisator Ridley ontkent het niet. En mogelijk is de vervuiling in het uur Earth Hour zelfs meer dan normaal, want kaarsen zijn niet de efficiëntste manier om het huis te verlichten. Maar het gaat erom dat mensen praten over het milieu en het beperken van hun energieverbruik en dat ze de andere 364 dagen iets daarvan in praktijk brengen, zegt het Wereldnatuur Fonds.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden