Activisten 'bedreigen' kledingwinkels Maastricht

Tien winkeliers in Maastricht voelen zich bedreigd en geïntimideerd door dierenactivisten.

Van onze verslaggever Raoul du Pré

Actievoeders van Respect voor Dieren bezochten afgelopen tijd de winkeliers en legden hen een ‘contract’ voor. ‘Indien u dit contract ondertekent zullen wij vermelding doen dat uw winkel geen bont meer verkoopt en zullen er dan ook verder geen anti-bontacties plaatsvinden bij uw winkel door Respect voor Dieren’, aldus de tekst.

Winkeliers die niet tekenen kunnen rekenen ‘op een speciale campagne om ervoor te zorgen dat uw winkel bontvrij gaat’. De activisten hebben ook al controlebezoeken gebracht. Daarbij zouden dreigementen zijn geuit.

'Geen bedreiging'

Respect voor Dieren ontkent in dagblad De Limburger dat het gaat om een bedreiging, maar zo wordt het wel opgevat door de winkeliers. Burgemeester Leers van Maastricht verbood eerder deze week een protestactie die Respect voor Dieren voor aanstaande zaterdag had aangekondigd in de binnenstad.

Volgens de gemeente is de veiligheid van het winkelend publiek niet te garanderen. Maastricht vreest opstoppingen en paniek onder de bezoekers. Respect voor Dieren heeft een kort geding aangekondigd tegen het verbod. Vorig jaar kwamen Limburgse ondernemers ook al hard in aanvaring met dierenactivisten.

Science Link

Na ernstige bedreigingen aan zijn adres trok de Limburgse projectontwikkelaar Van der Looy zich terug als medefinancier van het bedrijvenpark Science Link in Venray, een laboratoriumpark voor de farmacie en voedingsmiddelenindustrie waar waarschijnlijk dierproeven gedaan zouden worden. Ook betrokken ambtenaren en gemeentebestuurders werden bedreigd.

Winkelstraat (ANP) Beeld
Winkelstraat (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden