Action commune heeft koffieshop 'nooit bedreigd'

Minister Sorgdrager van Justitie meent dat het Nederlandse gedoogbeleid op geen enkel moment op de tocht heeft gestaan bij de totstandkoming van de action commune....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Volgens de minister is er in de discussie over het Europese drugsbeleid veel ophef om niets ontstaan, omdat er in 'juridische zin' nooit sprake is geweest van een bedreiging voor de Nederlandse koffieshops.

De minister keert zich met haar opmerkingen tegen eerdere uitspraken van premier Kok en de ministers Van Mierlo van Buitenlandse Zaken en Borst van Volksgezondheid. Zij hebben los van elkaar verklaard dat het Nederlandse gedoogbeleid 'op de helling' zou moeten bij aanvaarding van de eerste versie van de action commune.

Sorgdrager zei in de senaat dat haar Franse collega Toubon, tijdens de heropening van de onderhandelingen in Brussel, eind november, eveneens vond dat de amendementen door Nederland 'principieel niets nieuws brachten'. Volgens haar lagen louter politieke overwegingen ten grondslag aan het Nederlandse verlangen de tekst aan te passen. Zij is op aandrang van kabinet en Kamer opnieuw gaan onderhandelen.

De opmerkingen van de minister plaatsen de reacties van Tweede Kamer en haar collega's in het kabinet in een nieuw perspectief. Borst, Kok, Van Mierlo en de coalitiefracties reageerden in november allen hevig geschrokken op het Franse drugsplan. Dit is des te meer opmerkelijk omdat de betrokken bewindslieden al in oktober op de hoogte waren van een Nederlands voorbehoud op de tekst. Sorgdrager heeft geen verklaring voor de opwinding die bij haar collega's is ontstaan.

Op de vraag wie als minister verantwoordelijk is voor de chaotische coördinatie in het drugsdossier kwamen woensdag verschillende antwoorden. Sorgdrager: 'De zwarte piet hoeft wat mij betreft nergens terecht te komen, maar zeker niet bij mij.' Volgens haar is de coördinatie een gezamenlijke verantwoordelijkheid van haar en Van Mierlo.

Staatssecretaris Patijn van Buitenlandse Zaken sprak dit tegen. Hij stelt dat Buitenlandse Zaken in het allereerste stadium van beleid, als voorstellen door de lidstaten van de Europese Unie worden ingebracht, de coördinatie heeft, en in het laatste stadium: als voorstellen op politiek niveau worden besproken. Tijdens de ambtelijke bespreking is het vakministerie verantwoordelijk. Bij de discussie over drugs in Europa is dit Justitie.

Minister Van Mierlo leverde woensdag in Brussel kritiek op de Tweede Kamer. Die concludeert te gemakkelijk dat in het kabinet slecht is samengewerkt bij het drugsdossier.

Van Mierlo daagde de Kamer uit de 'daadwerkelijke schade' aan te tonen en te bewijzen dat die is veroorzaakt door gebrekkige samenwerking in het kabinet.

De Kamer leverde dinsdag zware kritiek op de manier waarop het kabinet de drugsbesprekingen heeft begeleid. Van Mierlo en Kok geven vandaag, vlak voor de Europese Top in Dublin, hun visie op de Nederlandse handelswijze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.