nieuwsBoerenprotesten

Actievoerende boeren torpederen stikstofplan van zuivelsector

Een alternatief plan om stikstofuitstoot van de melkveehouderij aan te pakken, is al getorpedeerd voordat het officieel is vastgesteld. Het plan van ZuivelNL, een samenwerkingsverband van melkveehouders en de zuivelindustrie, lekte vrijdag uit en veroorzaakte enorme woede onder actievoerende boeren.

Brabantse boeren protesteerden vrijdag voor het provinciehuis van Den Bosch. Beeld Arie Kievit / de Volkskrant

Het plan, dat ZuivelNL als alternatief aan het kabinet had willen aanbieden, pleit onder meer voor verschillende (dure) technische maatregelen die de stikstofuitstoot van boerderijen terugdringen. Precies het type maatregelen waar ongeveer tweeduizend boeren vrijdagmiddag in Den Bosch juist tégen protesteerden.

Het plan schoot vooral in het verkeerde keelgat van Farmers Defence Force en Agractie, de boerenclubs die de afgelopen weken vooropgingen in het trekkerprotest. Zij eisten in de ronkende persverklaring CODE ROOD’ dat er per direct een streep door zou gaan. Een boze boer blokkeerde zelfs zijn enorme trekker voor het hoofdkantoor van de grootste zuivelcoöperatie FrieslandCampina in Amersfoort.

Eensgezind

Ook de grootste boerenorganisatie LTO, een van de partijen die binnen ZuivelNL werkte aan het plan, reageerde zeer ontriefd. In een persbericht liet zij weten de samenwerking met ZuivelNL voorlopig op te schorten. ‘Ik baal ervan dat er stukken naar buiten komen waar nog helemaal geen overeenstemming over is’, zegt LTO-voorzitter Marc Calon in een toelichting op het persbericht. ‘Alles staat nu in het teken van eensgezind actievoeren en we hebben het kabinet een ultimatum gesteld van 1 november. Dan ga je toch niet, terwijl ze in Den Bosch nota bene met trekkers voor het provinciehuis staan, allemaal onaffe plannetjes de wereld in helpen die de eenheid ondermijnen.’

Ook benadrukt Calon dat afspraken over de stikstofuitstoot nooit alleen over melkveehouders kunnen gaan. ‘Daarbij moeten ook de varkensboeren, de kippenboeren en de akkerbouwers betrokken zijn.’ Om ‘even een duidelijk signaal te geven’ heeft LTO vrijdag tijdelijk alle medewerking opgeschort. Het signaal was voor ZuivelNL aanleiding om dan maar helemaal de stekker uit het stikstofoverleg te trekken.

Meer over de boerenprotesten

Lachend reden de protesterende boeren langs de afzettingen die ze uit Den Haag moesten houden. Tot het Binnenhof, waar het politiecordon wel werkte. Den Haag was woensdag weer van de boeren en de Hagenaars vonden het prima. 

Eenmaal op de weg gaat een tractor door, hoeveel weerstand er ook is van modderige kuilen, gewassen en politici. Waarom dit voertuig zo tot de verbeelding spreekt. 

De sympathie voor boeren nam tijdens de protesten in hoog tempo af, maar keert bijna als vanzelf ook weer terug. Hoe groot is de kloof nu echt? En hoe zien jonge boeren hun toekomst?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden