Actievoerders Greenpeace bekladden nieuwe kolencentrale

Actievoerders van Greenpeace zijn woensdagochtend de 175 meter hoge pijp ingeklommen van de nieuwe kolencentrale van E.ON op de Maasvlakte. Ze schrijven op de pijp de namen van de tot nu 45 duizend ondertekenaars van de petitie #Kolenuit #Windaan voor schonere energie.

Redactie
Actievoerders van Greenpeace zijn de 175 meter hoge pijp ingeklommen. Beeld anp
Actievoerders van Greenpeace zijn de 175 meter hoge pijp ingeklommen.Beeld anp

Met de actie wil de milieuorganisatie de politiek oproepen om alle kolencentrales zo snel mogelijk te sluiten. 'Het einde van het fossiele tijdperk is een feit. Nieuwe kolencentrales zijn een historische vergissing en daarmee van monumentale waarde. Na sluiting zullen ze als monumenten dienen voor de energierevolutie waar we nu middenin zitten', stelt campagneleider Willem Wiskerke.

Kolencentrales zijn volgens Greenpeace de grootste bron van CO2-uitstoot in Nederland en niet nodig voor de energievoorziening. De organisatie pleit voor meer windmolens op zee.

Greenpeace biedt woensdag de petitie aan de Kamerleden aan. De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag over de toekomst van de Nederlandse energievoorziening. In november stemde een meerderheid in de Tweede Kamer in met het geleidelijke sluiting van alle Nederlandse kolencentrales. Een precieze termijn werd daarbij niet genoemd. 'Wil dit kabinet zijn eigen bindende klimaatdoel halen en een kwart minder CO2 uitstoten in 2020 dan moeten de kolencentrales voor die tijd dicht', aldus Wiskerke.

Drie dicht, nog acht te gaan

De oudste Nederlandse kolencentrales moeten per 1 januari 2016 gesloten zijn. Dus hebben de centrales in Nijmegen, Geertruidenberg en Borssele in december hun laatste adem uitgeblazen. Vijf vragen over het sluiten van kolencentrales beantwoord.

En wat gaat het de staat kosten als het alle kolencentrales zou sluiten? Een compensatie is dan onvermijdelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden