Actieverleden blijft GroenLinks achtervolgen

Femke Halsema, de fractievoorzitter van GroenLinks, heeft een scherpe veroordeling uitgesproken over Kamerlid Wijnand Duyvendak. In een aankondiging van zijn boek Klimaatactivist in de politiek had Duyvendak opgeschept over een inbraak in het ministerie van Economische Zaken waarbij plannen voor kerncentrales werden gestolen....

Van onze redactie

Halsema meent volkomen terecht dat de geloofwaardigheid van Duyvendak een deuk heeft opgelopen. Inbraken bij ministeries zijn, zoals zij zegt, volstrekt onacceptabel. Want het doel, hoe nobel misschien ook, heiligt nooit illegale, ondemocratische actiemiddelen. Halsema roept Duyvendak en andere leden van de partij die betrokken zijn geweest bij illegale acties dan ook op rekenschap af te leggen.

Halsema behoort tot de tweede generatie GroenLinksers. Zij stak in 1997 van de Partij van de Arbeid over naar GroenLinks op verzoek van de toenmalige leider Paul Rosenmöller. De vakbondsbestuurder Rosenmöller rekende na de verkiezingsnederlaag van 1994 af met de bloedgroepenstrijd onder de oprichters van GroenLinks. Met een jonge ploeg getalenteerde Kamerleden streefde Rosenmöller naar deelname van zijn partij in een progressieve coalitie.

De parlementaire opstelling van Rosenmöller en Halsema wordt weliswaar door een grote meerderheid van de partij en de aanhang van GroenLinks gesteund, maar is niet onomstreden. GroenLinks is ontstaan uit een fusie van de linkse splinterpartijen CPN, PSP, PPR en EVP en was van het begin af aan een toevluchtsoord voor militante activisten uit de kraakbeweging, de milieubeweging en de vredesbeweging. Cru geformuleerd fungeert GroenLinks als een reclasseringsinstelling voor politieke delinquenten.

Want de affaire-Duyvendak staat niet op zichzelf. Er zijn veel personele unies tussen de militante milieubeweging en GroenLinks. De jongerenbeweging Dwars stond sympathiek tegenover het loslaten van pelsdieren als actiemiddel, maar werd op het laatste moment teruggefloten door de toenmalige partijvoorzitter Herman Meijer. Jack Bogers, loco-burgemeester van GroenLinks in Wageningen, werd veroordeeld omdat hij zijn geheimhoudingsplicht brak vlak na de moord op Fortuyn. Bogers seinde de compagnon van Volkert van der G. bij de Vereniging Milieu-Offensief in. Kort daarop werden 200 bestanden van de computer van Van der G. gewist.

Ex-Eerste-Kamerlid Sam Pormes zou hebben deelgenomen aan een trainingskamp van Palestijnse terroristen in Zuid-Jemen, een kwestie die in GroenLinks jarenlang met de mantel der liefde werd bedekt. Farah Karimi, voormalig Tweede-Kamerlid, heeft meegeholpen aan de opbouw van een terroristische organisatie in Iran.

Karimi en Duyvendak schreven pikante memoires. Maar GroenLinks zou het voorbeeld van de CPN en de SP moeten volgen en beroepshistorici moeten inschakelen om in het reine te komen met een schimmig verleden.

Reageren? volkskrant.nl/commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden