Actieve schoenherstellers op cd

Een cd-rom is een prachtig middel om informatie en software te distribueren. Het kleine plaatje, dat sprekend lijkt op een gewone cd, kan meer dan 600 megabyte aan gegevens bevatten en dat is aanzienlijk meer dan de harde schijf die nu standaard bij een pc geleverd wordt....

GERARD GERADTS

Uitgevers en gebruikers zien in toenemende mate de voordelen in van het medium en zowel het aanbod aan titels als de vraag neemt stormachtig toe. Een niet onaanzienlijk deel van de markt bestaat uit cd's met 'erotisch getinte plaatjes'. Foto's en korte filmfragmenten kunnen vrij eenvoudig op een cd-rom worden gezet en ze zijn te bekijken op het beeldscherm van de pc.

Er zijn natuurlijk ook serieuze titels op de markt: wetten en regelgeving, recepten, encyclopedieën, handleidingen voor het uitvoeren van reparaties. Sinds kort is daaraan toegevoegd de Business Bibliotheek van Kluwer Datalex.

Het lijkt een goed commercieel idee van Kluwer om uiteenlopende informatiebronnen op financieel, economisch en statistisch terrein samen te brengen op een medium. Het materiaal wordt al op papier uitgegeven en kan op deze wijze opnieuw worden geëxploiteerd.

De beoogde gebruiker van de Business Bibliotheek is vooral de manager of de adviseur. Die heeft zo te zien een schat aan gegevens bij de hand. Op de cd staan feiten en cijfers van tienduizend Nederlandse bedrijven, brancheinformatie, statistisch materiaal, gegevens van vijfduizend topfunctionarissen uit het bedrijfsleven en de overheid, uitleg van financiële en marketingbegrippen, alsmede een selectie van nieuwsfeiten en analyses uit gedrukte media.

De cd-rom is opgebouwd uit de produkten van een aantal bedrijven: Dun & Bradstreet, IMK, EIM, CBS, NIBE, Informatiebank en ANP. Het bundelen van informatie-aanbieders op één medium en met een en dezelfde zoeksoftware is ook een interessant aspect van de Kluwer-cd.

Toch valt het uiteindelijke resultaat in de praktijk wat tegen. De bestanden zijn niet geïntegreerd en je moet steeds eerst uit een bestand om het andere te kunnen openen. Verder staan er irritante spelfouten in de opgeroepen tekst, die makkelijk te corrigeren waren geweest als er wat meer aandacht aan het vrij dure produkt was besteed.

Sorry Kluwer, maar wat moet ik met de term 'walbaasre+c8u' en wat is '9pmsvw/y & r' of '9vliegtuigen'. Je komt ook woorden tegen als 'teverbieden' en 'halfabrikaat'. Let wel, als je op de cdrom de term halffabrikaat gebruikt om te zoeken, krijg je dus niet het document met halfabrikaat. Het gaat dus om iets meer dan een spelfout.

De financiële en marketingbegrippen die ik heb opgeroepen, zitten qua diepgang op het niveau havo en het statistisch materiaal van het CBS doet, zoals gebruikelijk, gedateerd aan.

Maar het ding heeft natuurlijk ook zijn goede kanten en Kluwer zal er ongetwijfeld aan blijven schaven. Binnen een paar seconden weet je wat de Financieringsmaatschappij Industrieel Garantiefonds is. Een 'yankeebond' blijkt een dollarobligatie te zijn die in de VS wordt uitgebracht door een buitenlandse debiteur en voor een 'belstuk' hoeft geen electriciën te komen, want het is een poststuk waarvoor aangebeld moet worden om het te kunen bezorgen.

Tijdbesparend kan het Who is who werken dat op de cd staat. Ene H. Witteveen is hoofd verkoop bij Kip Caravans; het bedrijf is een bv en is gevestigd in Hoogeveen. Adres en telefoonnummer staan erbij. Kijk, dat gaat de goede kant op. Misschien dat Kluwer de Kamers van Koophandel zo ver kan krijgen dat ze het handelsregister in de Business Bibliotheek zetten.

Als je naar Brinkman zoekt, zie je allerlei details. Hij is mr en drs, geboren in Dirksland en groot-officier in het Legioen van Eer van Frankrijk. Maar er staat niet bij dat hij commissaris is bij 'dat bedrijf'.

Wat ook handig kan zijn, is de afdeling nieuws op de cd. Het is een selectie uit het ANP en uit dag-, week- en vakbladen. Puur willekeurig zoekend, kom je over het algemeen economisch of financieel getinte feiten tegen die wel degelijk hun nut kunnen hebben bij een zakelijke beslissing.

Links en rechts kijkend in de statistische hoek kom je zaken op het spoor die soms hoogst relevant lijken voor een ondernemer en soms nogal zinloos. Het blijkt dat in 1990 de accountantsbureaus een bedrijfsresultaat hadden van ruim 24 procent van de omzet, er in 1992 iets meer dan 1150 schoenherstellers actief waren in Nederland en dat in de periode 1990-1991 veel meer vrouwen dan mannen een ontsteking hadden van de neusbijholte, voorhoofdsholte en kaakholte: 4,9 procent mannen en 7,5 procent vrouwen.

Gerard Geradts

Business Bibliotheek

Kluwer Datalex; Fl. 2750,- per jaar, exbtw; elk kwartaal een geactualiseerd exemplaar.

ISBN 90 394 0135 7

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden