Actietreinen

KEVIN TOMA

The Taking of Pelham 1 2 3 (Tony Scott, 2009) Runaway Train (Andrei Konchalovsky, 1985)

De filmprogrammeurs van RTL 7 hebben een interessante avond met op het spoor gesitueerde actiefilms samengesteld. Hoewel Tony Scotts zwanenzang Unstoppable (2010) nog net iets beter in het concept had gepast, scheert ook zijn remake van de klassieker The Taking of Pelham 1 2 3 (Joseph Sargent, 1974) vervaarlijk over de rails, wanneer gluiperd Ryder (John Travolta) met zijn naargeestige team een New Yorkse metrolijn kaapt. Denzel Washington biedt prima tegenspel als de koelbloedige man in de controlekamer die met de kapers moet onderhandelen - alvorens hij zich persoonlijk een weg naar de locomotief baant. Zodra Scott er de kans toe krijgt monteert hij er vanouds wild op los, maar terwijl elke actiescène piekfijn is uitgevoerd zijn het vooral Washington en Travolta die de film de moeite waard maken. En dat terwijl ze hoofdzakelijk via de intercom met elkaar spreken.

Andrei Konchalovsky's Runaway Train boogt ook op twee fantastische hoofdrolspelers, met Jon Voight en Eric Roberts, die als ontsnapte gevangenen ongelukkigerwijs belanden in een op hol geslagen goederentrein. Met 300 kilometer per uur raast de verder onbemande trein door het gure landschap van Alaska; een door Konchalovsky virtuoos verbeelde dodemansrit, die telkens precies op tijd een andere wending krijgt en regelmatig een existentialistisch karakter aanneemt. Immers, hoe vrij zijn deze ontsnapte gevangenen, in een trein die elk moment over de kop kan vliegen? Het tempo ligt lekker hoog en de talloze stuntmannen (en een vrouw), die bovenop, onder of tussen de voortdenderende wagons belanden, zijn zo goed uitgevoerd dat de film moeiteloos de tand des tijds heeft overleefd. Ondanks, of misschien juist dankzij de typische jarentachtigstijl en dito soundtrack van Trevor Jones.

RTL 7, 20.30-22.35 uur / 22.35-0.55 uur.

Evening (Lajos Koltai, 2007).

Liefhebbers van Meryl Streep kunnen haar vandaag twee keer op tv zien stralen. In Lajos Koltais drama Evening heeft ze een geslaagde bijrol naast allerlei andere steractrices: Vanessa Redgrave ligt als de doodzieke Ann Grant de hele film in bed, geplaagd door koortsige herinneringen aan een leven dat schijnbaar van vergissingen aan elkaar hangt. Intussen zeurt dochter Nina (Toni Collette) herhaaldelijk om aandacht, doet Claire Danes in de flashbacks mooi als de jonge Ann, en heeft Glenn Close haar meest hysterische scène sinds Fatal Attraction. Wie in al het melodramatisch geweld overeind blijft is Streep, die als de bejaarde Lila Ann komt troosten en daarbij niet wordt gehinderd door zoetsappige achtergrondmuziek.

RTL 8, 20.30-22.45 uur.

Silkwood (Mike Nichols, 1983).

De Streep-fan die niet vroeg op hoeft, kan zich na het kostuumdrama Evening laven aan de nachtelijke uitzending van Mike Nichols' Silkwood, waarin Streep als arbeider Karen Silkwood in een kerncentrale merkt dat het daar behoorlijk schort aan de veiligheidsregels. Wanneer Silkwood bezorgd aan de bel trekt, haalt ze zich daarmee al snel de woede van de centrale en de overheid op de hals. Een op ware gebeurtenissen gebaseerd, indringend drama, dat vijf Oscarnominaties binnenhaalde waarvan er geen één werd verzilverd. Streep speelt mooi naturel, net als collega's Cher en Kurt Russell.

BBC 1, 1.20-2.30 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden