Acties tegen hoge hypotheekrente

Tjerk Gualthérie van Weezel

Amsterdam - De Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis zijn donderdag acties begonnen tegen de hoge hypotheekrente en de weinig klantvriendelijke praktijken die hypotheekverstrekkers erop nahouden.


Hoewel banken op de internationale kapitaalmarkt nog nooit zo goedkoop hebben kunnen lenen, wordt die rente amper doorberekend aan de consument, zo is al langer de klacht. Volgens de Consumentenbond liggen de tarieven van banken maar liefst een procent boven de redelijke rente. Daardoor zouden eigenaars van een huis van 2 ton jaarlijks 2 duizend euro te veel kwijt zijn.


De Consumentenbond en VEH zien zich gesteund door de 'quick scan' die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vorig jaar uitvoerde. Daaruit blijkt dat de marge die banken op hun hypotheken maken, nog nooit zo hoog is geweest.


De Consumentenbond zet extra druk op de ketel met een handtekeningenactie. Huiseigenaren die vinden dat zij te veel betalen kunnen sinds donderdag een petitie tekenen. 'Vinden we bij de banken geen gehoor, dan is het aan de politiek om in te grijpen', zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.


De Vereniging Eigen Huis maakte donderdag een apart nummer van de praktijken die banken hanteren als hun klanten een hypotheek moeten oversluiten. 'Oversluiters worden nu dubbel gepakt', zegt Nico Stolwijk van de VEH. Zij worden volgens Stolwijk soms pas twee weken voor het verstrijken van de rentevaste periode geïnformeerd en krijgen dan een fors hogere rente aangeboden dan vaste klanten.


De actie lijkt direct vruchten af te werpen. ING zal klanten voortaan drie maanden van tevoren op de hoogte zal stellen van de nieuwe tarieven en geen verschil meer maken tussen nieuwe en oude klanten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden