nieuws

Acties Kapsalon Theater gaan door, ondanks dreiging van handhaving

Verschillende burgemeesters hebben laten weten dat ze de ludieke acties van de cultuursector woensdag niet zullen toestaan en de coronaregels zullen handhaven. Toch gaan de acties onder de noemer Kapsalon Theater op de meeste locaties door, maar niet altijd in dezelfde vorm.

Maarten Albers
Medewerkers van De Kleine Komedie in Amsterdam bereiden zich voor op de actie Kapsalon Theater. Beeld ANP
Medewerkers van De Kleine Komedie in Amsterdam bereiden zich voor op de actie Kapsalon Theater.Beeld ANP

Het initiatief voor Kapsalon Theater werd vrijdag genomen door cabaretier Sanne Wallis de Vries en presentator Diederik Ebbinge. Het idee is om theaters in te richten als kapsalon en gasten tijdens hun knipbeurt een cabaretvoorstelling aan te bieden. In tegenstelling tot theaters mogen de kapsalons namelijk wel open.

Aanvankelijk deed alleen De Kleine Komedie in Amsterdam mee, maar al snel meldden tientallen andere theaters zich aan. Ebbinge stelde dinsdagavond in talkshow M dat ‘bijna zeventig theaters en veertig of vijftig musea’ zich bij de actie hadden aangesloten.

Horecaprotest

Aanvankelijk bleef een reactie vanuit gemeenten uit. Vorige week waren veel gemeenten van plan om oogluikend toe te staan dat niet-essentiële winkels op zaterdag tegen de regels in zouden opengaan. Het kabinet besloot toen dat de verplichte sluiting van die winkels vanaf zaterdag zou worden opgeheven. Ook stonden meerdere gemeenten toe dat de horeca op vrijdag en zaterdag ondanks de beperkingen uit protest opende.

De organisatoren hadden daarom goede hoop dat ook zij hun ludieke acties zouden kunnen uitvoeren zonder last te krijgen van handhavers. Dat bleek dinsdag echter ijdele hoop. ‘De geplande acties zijn in strijd met de geldende regels’, zei burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls dinsdag tegen de Gelderlander. Hij kan de acties daarom niet toestaan, ondanks het feit dat hij sympathie heeft voor de boodschap.

Kort daarop lieten ook de gemeenten in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, waarin onder andere Apeldoorn ligt, weten dat zij de acties niet kunnen laten doorgaan.

Deelnemende theaters in Amsterdam kregen een brief van burgemeester Femke Halsema. Ook zij toonde begrip voor de aangekondigde actie, en wees erop dat haar gemeente meermaals de aandacht van het kabinet had gevraagd voor de problemen van de culturele sector. ‘Tegelijkertijd bevinden we ons nog steeds in een pandemie en gelden de landelijke coronamaatregelen. Die heeft het college te handhaven.’ De gemeente Utrecht sloot zich daarbij aan.

‘Ze doen maar’

Ebbinge liet bij M weten dat het protest desondanks door zal gaan. ‘Er zijn ook theaters die zich hebben teruggetrokken uit een soort angst, want er staan natuurlijk sancties op. Maar de meeste theaters zeggen: ‘Ze doen maar.’ Dan dreigen ze met een week sluiting. We zijn al twee jaar dicht!’ De cultuursector is er volgens Ebbinge klaar mee ‘het braafste jongetje van de klas’ te zijn.

De Kleine Komedie is een van de theaters die morgen in een kapsalon zal veranderen, ongeacht de aankondiging van burgemeester Halsema. ‘We kunnen ons niet voorstellen dat er een gevaar is voor de volksgezondheid als we QR-codes controleren, anderhalve meter afstand houden, mondkapjes dragen en de luchtververser aanzetten’, aldus directeur Jörgen Tjon A Fong. ‘De actie duurt maar kort, de burgemeester heeft niet inzichtelijk gemaakt waarom handhaven nodig is.

‘Het is het werk van cabaretiers om op humoristische wijze aandacht te vragen voor een serieus probleem. Dat gaan ze morgen ook doen.’ Op eventuele sancties wil Tjon A Fong nog niet vooruitlopen. ‘Handhavers zullen we met open armen ontvangen en te woord staan, maar we doen dit niet voor niets. We hebben perspectief nodig: wanneer kunnen we weer open?’

Wurggreep

Theater Orpheus in Apeldoorn doet morgen mee met de actie, maar in welke vorm is nog niet duidelijk. ‘Ik heb aan de gemeente gevraagd welke speelruimte we hebben. Ze zijn nu aan het kijken wat ik kan doen, want ze gaan absoluut handhaven’, zegt directeur Mirjam Barendregt. ‘Het belangrijkste is dat we blijven kijken naar wat kan – dat doen we al twee jaar. We gaan in ieder geval iets doen, we gaan de artiesten niet afzeggen.’

Ook Barendregt wil weten waar ze aan toe is de komende tijd. ‘Voor mijn eigen team, maar ook voor alle artiesten en producties. Ik kan nu niets doen voor de voorstellingen die voor over anderhalve week gepland staan. Ik kan ze niet verzetten of afgelasten, maar niemand koopt kaartjes omdat er te veel onzekerheid is. We zitten met zijn allen in een wurggreep.’

In Nijmegen liet de Stadsschouwburg – die nauwe banden heeft met de gemeente – weten naar aanleiding van de waarschuwing van burgemeester Bruls alsnog af te zien van deelname. ‘Het belangrijkste is nu dat er vaart wordt gemaakt met het heropenen van de culturele sector. Dat men snakt naar kunst en cultuur is eens te meer duidelijk geworden’, zegt directeur Eva Middelhoff.

De Thiemeloods, ook in Nijmegen, gaat woensdag wél open. ‘Tussen 4 en 5 uur gaan de nagelstylisten aan de gang, er is spoken word, cabaret en muziek’, zegt manager Marjolein Jochems. ‘Maar als er handhavers langskomen, zullen we meteen stoppen. We gaan het niet op de spits drijven, maar we willen wel ons punt maken.’

Voor een dag echt een kapper

In Almere is de ludieke actie woensdag wel toegestaan. De gemeente beschouwt theater de Kunstlinie voor één dag ook daadwerkelijk als een kapperszaak. ‘De burgemeester zal handhavend optreden wanneer er zich excessen voordoen of de maatregelen die gelden bij kappers niet worden nageleefd’, aldus een woordvoerder van de gemeente tegen Omroep Flevoland.

Ook de Eindhovense burgemeester John Jorritsma zal bij de opening van de theaters een oogje dichtknijpen. Hij liet het Eindhovens Dagblad weten dat hij dezelfde lijn zal trekken als het afgelopen weekend, toen stond hij de horeca toe om uit protest de deuren te openen. Wel stuurde hij de deelnemende theaters een waarschuwingsbrief: ‘Ik kan vanuit mijn functie niet zeggen dat ik niet ga handhaven.’

Overigens trekken ook de burgemeesters van Nijmegen, Amsterdam en Utrecht dezelfde lijn als afgelopen weekend. In tegenstelling tot veel van hun collega’s stonden zij toen niet toe dat de horeca een dag zou opengaan. De burgemeesters van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland lieten dat toen wel gebeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden