Acties Israël in Libanon

December 1968: De eerste Israëlische actie tegen Libanon. Commando’s blazen dertien vliegtuigen op op het vliegveld van Beiroet als vergelding voor een aanval van Palestijnen uit Libanon op een Israëlisch vliegtuig in Athene....

April 1973: Israëlische elite-troepen, onder wie de latere premier Ehud Barak, vermomd als vrouw, doden in Beiroet naaste medewerkers van de Palestijnse leider Arafat.

Maart 1978: Israël valt Libanon binnen en richt een bezettingszone in na aanvallen vanuit het gebied.

Juni 1982: Israël valt Libanon binnen. Na een bloedige belegering van tien weken wordt het Syrische leger uit Beiroet verdreven. Ook duizenden Palestijnse guerrilla’s verlaten de stad.

September 1982: Israël verovert Beiroet nadat de christelijke leider Bashir Gemayel wordt vermoord. Gemayel is dan net tot president gekozen. Christelijke milities slachten in de kampen Sabra en Shatila naar schatting 800 burgers af. Israëlische troepen laten het toe.

Mei 1983: Israël en Libanon tekenen vredesakkoord. Syrië is tegen en het wordt niet geratificeerd. In maart 1984 wordt het verdrag opgezegd. Hezbollah, de Partij van God, betreedt het podium.

Juni 1985: Israël richt een veiligheidsgebied bij de grens in, gecontroleerd door Israëlische troepen en Libanese milities.

Februari 1992: Israëlische gevechtshelikopters beschieten een konvooi auto’s en doden Hezbollah-leider Abbas Musawi en diens vrouw en kind.

Juli 1993: Israël tracht met de grootste operatie sinds 1982 Hezbollah de kop in te drukken.

Mei 2000: Israël beëindigt zijn 22 jaar durende bezetting van zuidelijk Libanon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden