Acties en rechtszaken tegen te lange werkweek brandweer

De Abvakabo FNV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vechten voor de rechter uit hoe lang de werkweek van brandweerlieden duurt....

De Abvakabo en VNG maakten donderdag bekend dat eind januari een proefproces tegen de gemeente Den Haag begint. Daarvan wordt in februari een uitspraak verwacht. Maar de FNV-bond vindt dat brandweermannen al te lang moeten wachten op een legaal rooster en dreigt met acties. Ook hoopt Abvakabo-bestuurder Ruud Kuin via meer rechtszaken sneller duidelijkheid af te dwingen.

Volgens Ina Sjerps van het Collega voor Arbeidszaken van de VNG duurt alles zo lang, omdat in heel Europa discussie is sinds wacht- en slaapdiensten als werktijd zijn aangemerkt door het Europese Hof. Daardoor werken brandweerlieden hier gemiddeld 54 uur per week, terwijl de norm maximaal 48 uur is. De VNG hoopt eigenlijk op een Europese oplossing.

Intussen staat minister Aart Jan de Geus (Sociale Zaken) uitzonderingen toe op de Europese regel als individuele werknemers instemmen met een langere werkweek. Maar volgens de Abvakabo worden brandweerlieden onder druk gezet om ,,vrijwillig'' te tekenen voor hun oude rooster. Via het proefproces moet duidelijk worden wat de gevolgen zijn als werknemers weigeren.

De gemeenten beschouwen de brandweermannen dan als deeltijders met alle gevolgen van dien voor hun loon en opbouw van pensioen. Terwijl de vakbond de 48-urige werkweek als voltijd bestempelt en vindt dat bij 54 uur extra betaald moet worden. Dat zou volgens de VNG vele miljoenen euro's kosten. Sjerps: ,,En het kan niet zo zijn dat mensen minder gaan werken voor het zelfde salaris.''

De Abvakabo voelt zich echter gesterkt door de rechtbank in Rotterdam, die het gehanteerde rooster van 54 uur per week vorige maand verboden heeft. ,,Per onmiddellijk moet er een 48-urige werkweek komen, maar dat gebeurt niet. Nu vragen onze leden of ze na 48 uur gewoon kunnen stoppen. Dat lijkt lastig, gezien het verantwoordelijke werk. Daarom gaan we dat weer aan de rechter voorleggen'', aldus Kuin.

Ook vraagt de Abvakabo de Arbeidsinspectie op te treden tegen de te lange werkweek. Als later deze maand geen vooruitgang zit in de zaak, overweegt Kuin actie van de inspectiedienst juridisch af te dwingen. Verder wordt aan werkgevers een ultimatum gesteld. Als die voor eind dit jaar niet over de brug komen, dan kunnen nog voor Nieuwjaar acties volgen. Dan gaan brandweerlieden bijvoorbeeld uit protest zondagsdiensten draaien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden