Acties bij omroepen verharden zich

De acties van het omroeppersoneel voor een betere CAO verharden zich. De onderbrekingen bij het NOS Journaal en het Radio 1-Journaal zijn opgelopen tot respectievelijk drie en vier minuten....

'Wanneer wij onze antieke arbeidsvoorwaarden houden, moet de kijker maar naar antieke programma's kijken', zo luidde dinsdagochtend een suggestie tijdens een druk bezochte bijeenkomst van het NCRV-personeel.

Op die vergadering verklaarde NCRV-presentator Sjors Fröhlich, wiens eigen arbeidsvoorwaarden buiten de CAO om zijn geregeld, zich solidair met het personeel.

'Zulke signalen van coryfeeën zijn heel belangrijk voor het slagen van onze acties', meent Steffe Bak, bestuurder van CNV Media.

Bij de VARA hebben de presentatoren Felix Meurders en Jack Spijkerman, zelf ook buiten de CAO om beloond, zich achter de acties geschaard.

Bak en zijn NVJ-collega Inge Brakman ergeren zich aan de houding van de omroepwerkgevers, die volgens hen doen alsof het conflict uitsluitend om loonsverhoging gaat. Het gat tussen het laatste bod van de werkgevers (ten minste 4 procent) en de eis van de bonden (6 procent) lijkt overkomelijk, maar dat is vooralsnog niet het geval.

'Wij vinden onze eis van 2,5 procent voor vorig jaar en 3,5 procent voor dit jaar volstrekt redelijk. In andere bedrijfstakken zie je dat zulke afspraken zonder problemen worden gemaakt', aldus Brakman. Zij benadrukt dat ook de andere eisen van de bonden de impasse veroorzaken.

De vakbonden willen af van de overmaat aan tijdelijke contracten in Hilversum; omroepwerknemers hebben recht op meer zekerheid, vinden zij. 'Wij vinden dat na drie jaar van contracten er een vast dienstverband moet komen', aldus Brakman. De werkgevers willen dat vaste verband pas na vijf jaar verlenen.

Het conflict over de tijdelijke contracten komt voort uit het naderende einde van een ingeburgerde Hilversumse praktijk: het aannemen van medewerkers voor negen of tien maanden, waarna zij in de zomer twee of drie maanden in de WW terecht komen. Het volgende tv-seizoen worden zij vaak dan weer door dezelfde omroep voor hetzelfde programma gecontracteerd.

Nu de uitkeringsinstanties niet langer akkoord gaan met dit gebruik van sociale voorzieningen, proberen werknemers en werkgevers elkaar te laten opdraaien voor de gevolgen.

Bezorgd tonen de vakbonden zich bovendien over de kwaliteit van de programma's van de publieke omroep. De omroep-CAO die voor vijfduizend werknemers geldt, raakt volgens Brakman duizend á vijftienhonderd journalistieke functies.

'Bij radio is de hoogste schaal zesduizend gulden bruto per maand. Daarmee blijft de radio ver achter bij de dagblad-CAO waar dat bedrag op negen- á tienduizend gulden ligt', aldus Brakman. Ook televisie blijft volgens haar met 7300 à 8100 gulden bruto per maand achter bij de dagbladen.

De werkgevers relativeren het belang van de vergelijking met de dagblad-CAO. 'Er vallen lang niet alleen maar journalisten onder de omroep-CAO. Wanneer je ons vergelijkt met de CAO's die bij de overheid worden gesloten, komen we er lang niet slecht af', aldus een NOS-woordvoerder.

Volgens hem zijn de werkgevers verrast door de harde opstelling van de bonden, 'die al hun eisen ingewilligd willen zien'. Na het door de bonden afgewezen loonbod van 4 procent ziet de NOS voorlopig af van toenadering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden