‘Actieplan nodig tegen zelfdoding’

Het aantal zelfdodingen en pogingen daartoe moet de komende vijf jaar met 10 procent afnemen. Daartoe moeten hulpverleners signalen van suïcidaliteit leren herkennen, zelfmoordmiddelen minder makkelijk beschikbaar zijn, en ziekenhuizen betere zorg bieden na een zelfmoordpoging....

Ellen de Visser

Dit schrijft het Trimbos-instituut in een advies voor het ministerie van Volksgezondheid. Het aantal zelfdodingen is sinds de jaren tachtig gedaald door betere geestelijke gezondheidszorg. Nu dat aantal al vijf jaar stabiel blijft op een kleine 1.600 acht het ministerie aanvullende maatregelen nodig. Europese lidstaten hebben twee jaar geleden afgesproken zich in te zetten voor de preventie van psychische problemen en suïcide.

Het Trimbos-instituut meent dat een landelijk actieplan nodig is, waarbij gezondheidszorg, onderwijs en spoorwegen betrokken moeten worden. In Nieuw-Zeeland, Engeland en Schotland heeft dat succes.

De beschikbaarheid van zelfmoordmiddelen moet zo veel mogelijk worden beperkt, schrijft het instituut. Het spoor en hoge gebouwen dienen te worden beveiligd, de verkrijgbaarheid van dodelijke medicijnen verminderd.

Hulpverleners moeten in hun opleiding het risico op suïcidaliteit leren herkennen. Huisartsen moeten vaker naar zelfmoordgedachten vragen. Voorkomen moet worden dat patiënten die na een zelfmoordpoging in het ziekenhuis belanden opnieuw een poging doen. Omdat ruim 6 procent van de jongeren een zelfmoordpoging doet of zichzelf verwondt, moeten scholen bij het plan worden betrokken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden