Actiegroep zou portret dode jager misbruiken

Wie is de man die als jachttrofee op bijgaande foto staat afgebeeld?..

Die man, stelt Stichting Kritisch Faunabeheer (SKF), is een familielid van de vormgever van onze poster.

Die man, schrijft de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) woedend in een dinsdag aan de pers verstuurde verklaring, 'was een vooraanstaand lid van de Nederlandse Vereniging van Jachtopzichters, die zijn leven in dienst heeft gesteld van het handhaven van de Natuur- en Milieuwetten'.

Die man, zegt Kritisch Faunabeheer, vond het leuk om twee weken geleden voor de foto te poseren. En dat vindt hij nou nóg, zo voegt de actiegroep daar ter geruststelling aan toe.

Die man, fulmineert de KNJV, is niet de man die Kritisch Faunabeheer beweert dat hij is, want de man op de foto heeft nooit toestemming gegeven om op een poster te worden afgebeeld. Die man is namelijk dood. In 1996 overleden. En door hem postuum als misdadiger af te schilderen, huilt de KNJV, 'overtreedt SKF niet alleen de wet, maar schendt zij tevens in ernstige mate de goede naam van de overledene. Door deze actie is de familie diep geschokt.'

Vorige week riep de Stichting Kritisch Faunabeheer met posters in tram- en bushokjes het publiek op in actie te komen tegen jagers die jacht maken op vossen. 'Verzoek tot aanhouding: verdachte schiet zwangere en zogende moedervossen, knuppelt babyvosjes dood, bejaagt vossen met lichtbakken', luidde de tekst.

Deze week meldt Kritisch Faunabeheer dat de actie succes gehad heeft. Er is welgeteld één jager gevangen. Zijn kop hangt nu als trofee op een eikenhouten plank aan de muur.

De KNVJ reageerde, zoals te verwachten viel, furieus. De campagne, vinden de jagers, is misleidend, onwaar en beledigend, hij overschrijdt dientengevolge de gebruikelijke fatsoensnormen en is ook nog eens in strijd met de Nederlandse Reclame Code, de Auteurswet en het Wetboek van Strafrecht.

De jagers sommeerden hun opponenten derhalve om vóór dinsdagmiddag 12.00 uur de campagne stop te zetten en de posters uit de bushokjes te verwijderen.

De personen die hun dode familielid als jachttrofee menen te herkennen, hebben bij de politie een klacht tegen SKF ingediend wegens smaad.

De SKF is nu op háár beurt woest over de aantijgingen van de KNVJ. Zij eiste maandagavond van de jachtvereniging dat deze haar verdachtmakingen binnen 24 uur zou rectificeren. Tevens liet de actiegroep de jagers weten dat de posters zullen blijven hangen waar ze hangen.

En wie is nou die man die als jachttrofee model staat?

Die man is dood en hij was een van ons, houdt de KNVJ vol.

Die man is gewoon ingehuurd via een reclamebureau en hij verkeert in blakende welstand, zo luidt de laatste verklaring van de SKF.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden