Actiegroep leraren ontevreden met regeerakkoord: 'Twee dagen staken in november'

Basisschoolleraren gaan in november twee dagen staken. Dat stelt actiegroep PO in Actie in reactie op het regeerakkoord, dat dinsdag werd gepresenteerd. Vorige week staakten de leraren ook al.

Rik Kuiper
Stakende leraren. Beeld anp
Stakende leraren.Beeld anp

De formerende partijen maken in het regeerakkoord 270 miljoen euro vrij voor een beter salaris voor leerkrachten en 450 miljoen voor het verlagen van de werkdruk. 'Maar opgeteld is dat niet de 1,4 miljard euro die we eisen', zegt leerkracht Jan van de Ven van PO in Actie, een actiegroep waarbij meer dan 40 duizend leraren zijn aangesloten. 'Dat kunnen kinderen in groep drie of vier zelfs uitrekenen.'

En dus leggen de leraren - als het aan PO in Actie ligt - in november opnieuw het werk neer voor een hoger salaris. 'Dat hebben we al aangekondigd en dat gaan we ook doen', zegt Van de Ven. 'We intensiveren de acties, we schakelen niet terug.' Vorige week sloten de meeste scholen een dag de deuren. 70 duizend leraren kwamen samen in Den Haag. Volgens de organisatie was het de grootste eendaagse onderwijsstaking ooit.

Voortgezet onderwijs

Of de vakbonden en de schoolbesturen, waarmee PO in Actie een front vormt, ook achter een nieuwe staking staan, is niet bekend. De Algemene Onderwijsbond vindt de tijd rijp voor 'verdere acties', maar wil de leden raadplegen alvorens een nieuwe staking te steunen. De PO-Raad van schoolbesturen stelde onlangs ook eerst in overleg te willen met de aangesloten schoolbesturen.

Ondertussen mort ook het voortgezet onderwijs. 'Het kabinet zegt de positie van de leraar te versterken, maar vergeet daarbij de honderdduizend docenten in het voortgezet onderwijs', stelt de VO-raad, de organisatie van middelbare scholen, in een reactie op het regeerakkoord. 'Voor deze groep wordt niets gedaan. Dit terwijl er in het voortgezet onderwijs net als in het basisonderwijs sprake is van een lerarentekort en een te hoge werkdruk.'

Hier leest u wat er verder in het regeerakkoord staat

Experiment: Tien gemeenten mogen wiet gaan verkopen. Deze wiet wordt onder overheidstoezicht geteeld. Ook kan toezicht worden gehouden op de kwaliteit van de wiet.

Referendum: Naar alle waarschijnlijkheid kunt u op 21 maart 2018 voor of tegen de sleepwet stemmen. Hier zetten we alles over de sleepwet en het referendum handzaam voor u op een rijtje.

Hypotheekplannen: De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie laat de zogenoemde villabelasting intact. Ook wordt het voor huizeneigenaren onaantrekkelijk om geen of een kleine hypotheek te hebben.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden