Actiecomité Heesters Raus bemachtigt concertkaarten
Amersfoort staat op scherp, nu naast anti-fascisten ook extreem-rechts het concert van Johan Heesters zal bezoeken...
UTRECHT Het actiecomité Heesters Raus heeft ruim twintig kaarten weten te bemachtigen voor het concert van de omstreden zanger Johan Heesters, komende zaterdag in Amersfoort. Dit zegt Hein van Kasbergen, woordvoerder van het comité.
Het comité verwijt Heesters dat hij in de Tweede Wereldoorlog in Duitsland bleef optreden en dat hij in 1941 het concentratiekamp Dachau heeft bezocht. Theater De Flint heeft met screening geprobeerd te voorkomen dat tegenstanders van de 104-jarige zanger toegangsbewijzen konden bemachtigen. ‘Via via hebben we de tickets gekregen. Er zitten zelfs twee vrijkaarten bij’, aldus Van Kasbergen.
De ongeveer twintig leden van het comité beraden zich nog of zij met die kaarten naar binnen gaan om daar hun verzetsliederen te zingen, of dat zij buiten gaan demonstreren tegen Heesters. Het theater heeft aangekondigd dat extra beveiliging eenieder die zich storend gedraagt, er meteen uit zal zetten. Volgens Van Kasbergen zal daarnaast de politie-inzet binnen en buiten ‘bovenmatig’ zijn ‘met pelotons van de mobiele eenheid en helikopters’, en wil het comité een gewelddadige confrontatie voorkomen. ‘Extreem-rechts wil ook naar het concert komen om Heesters te steunen, lezen wij overal op het net.’
De politie wil niet ingaan op de specifieke veiligheidsmaatregelen. ‘Wij hebben geluiden opgevangen dat zich mogelijk openbareordeproblemen zullen voordoen rondom het theater. Wij zullen er alles aan doen om gewelddadige confrontaties tussen diverse groepen te voorkomen’, aldus een politiewoordvoerder.
Van Kasbergen (59), wiens grootvader in kamp Amersfoort heeft gezeten, zegt overweldigd te zijn door het aantal steunbetuigingen dat het comité Heesters Raus ontvangt. ‘We krijgen veel steun uit de joodse gemeenschap. Mensen bellen ons met teksten als: ‘Mijn moeder heeft in Dachau gezeten, ik ben er kapot van.’ Heesters mag dan wel in Amersfoort zijn geboren, hij hoort hier niet.’