Actie voor behoud rituele slacht

Met handtekeningen en ingezonden brieven proberen tegenstanders van een verbod op de onverdoofde rituele slacht tot het laatste moment de uitslag te beïnvloeden van de stemming van vanmiddag in de Tweede Kamer. Vooral de druk op de PvdA wordt vanuit Joodse én Islamitische hoek hoog opgevoerd.

RON MEERHOF

DEN HAAG - Bijna vijftig PvdA'ers ondertekenden een initiatief van de voormalige Rotterdamse deelgemeentebestuurder Robert Baruch. Ze uiten felle kritiek op het besluit van de PvdA-Kamerfractie om vast te houden aan steun voor het wetsvoorstel van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Tientallen moslimpolitici van uiteenlopende partijen schreven een brief aan CDA-staatssecretaris Bleker, waarin ze hem vragen een verbod op onverdoofde rituele slacht tegen te houden. De brief is een initiatief van het Eindhovense CDA-gemeenteraadslid Ibrahim Wijbenga. Naast CDA'ers ondertekenden ook gemeenteraadsleden van GroenLinks, PvdA en plaatselijke partijen.

De positie van de PvdA is het gevoeligst. De politieke ledenraad van de partij nam vorige week een motie aan die vroeg om, samen met religieuze organisaties, tot een vergelijk te komen over rituele slacht. Tijdens het Kamerdebat volhardde de fractie in steun aan het voorstel-Thieme. Wel werd samen met D66, GroenLinks en VVD een amendement ingediend dat de mogelijkheid tot onverdoofde slacht openliet. Slachterijen moeten dan aantonen dat de dieren niet erger lijden dan bij reguliere, verdoofde slacht.

Thieme heeft geen problemen met zo'n amendement, maar acht zo'n toevoeging in de praktijk zinloos en overbodig. Volgens haar staat namelijk wetenschappelijk vast dat dieren bij onverdoofde slacht ernstiger lijden. Dat is een van de voornaamste argumenten onder haar wetsvoorstel. Er is op gewezen dat het inconsequent lijkt dat dezelfde partijen die die redenering steunden, tegelijk geloven dat onverdoofde slacht zonder extra lijden toch mogelijk zou zijn.

'Het amendement waar de fractie zich achter heeft gesteld lijkt een mooi en werkbaar compromis', schrijven Baruch c.s., 'maar in de praktijk neemt het het discriminatoire karakter van het wetsvoorstel niet weg, en is onuitvoerbaar.' Ze verwijten de fractie verder helemaal niets te hebben gedaan met de uitspraken van de politieke ledenraad.

Ook het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, het Centraal Joods Overleg en de Joodse Gemeente Amsterdam noemen het amendement 'volstrekt onwerkbaar'.

Het wetsvoorstel-Thieme veroorzaakt onrust in de PVV. Dion Graus, woordvoerder op het onderwerp, noemt onverdoofde rituele slacht steevast marteling. Maar onder de aanhangers van Wilders leven sterke pro-Joodse sympathieën. Velen willen wel de islamitische, maar niet de joodse rituele slacht verboden zien.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden