Actie tegen uitbreiding militair oefenterrein Havelte heeft succes

De vlag ging vrijdag uit in Wapserveen, en in Havelte knalden de champagnekurken. Na jarenlang actievoeren tegen uitbreiding van het militaire oefenterrein in Havelte werd een overwinnig gevierd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Er zijn veel demonstrerende actiegroepen in dit land. Wij zijn een van de weinige die uiteindelijk succes hebben', jubelt deeltijd-boer en actieleider T. Spijkerman. 'Maar we hebben natuurlijk ook het tij mee', relativeert hij, en hij doelt op de ontspanning tussen Oost en West, de verminderde omvang van het Nederlandse leger en de veranderde oefeninzichten.

'Misschien hebben we er ook baat bij dat Joris Voorhoeve nu minister van Defensie is. Hij denkt internationaal en wil het leger meer dan thans in het buitenland laten oefenen.'

Voorlichter P. Huisman van de gemeente Havelte toont zich al even enthousiast. 'Iedereen is opgetogen. We zijn hier heel content mee', zegt hij. Helemaal onverwacht was, volgens hem, de beslissing niet, ook al had de bewindsman in oktober nog laten weten niet te willen afzien van een COT bij Havelte.

De discussie over het COT werd al meer dan tien jaar gevoerd. In 1992 hadden protesten van milieu-organisaties tot gevolg dat het COT niet in het natuurgebied Ooster- en Westerzand zou komen maar dat 350 hectare landbouwgrond zou worden omgetoverd in 'woeste grond'. Dit besluit leidde tot acties van landbouwers in Kallenkotte, Wapserveen, Darp en Havelterberg, een demonstratie in Den Haag en een blokkade van de Johannes Postkazerne.

'Sinds die blokkade hebben we via via goede contacten met kamerleden onderhouden en hebben we de politieke partijen naar ons standpunt weten over te halen', aldus Spijkerman.

Binnenkort kunnen de kamerleden de regeringsstandpunten verwachten over het oefenterrein van de Luchtmobiele Brigade op de Eder- en Ginkelse hei, over de uitplaatsingsstudie en over de nieuwe oefenbehoefte van de Koninklijke Landmacht. Dat Defensie afziet van uitbreiding in Halvelte betekent overigens niet dat ze de terreinen in Havelte opgeeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.