Actie tegen imam roept verzet op

Nieuwe Britten worden tweederangs burgers. Die vrees is maandag geuit in Londen nadat een militante imam in het weekeinde het Britse staatsburgerschap was ontnomen....

Van onze medewerker Peter Brusse

Minister van Justitie David Blunkett heeft voor de eerste keer gebruik gemaakt van een nieuwe wet die de regering het recht geeft onder bepaalde voorwaarden iemand de Britse nationaliteit te ontnemen en uiteindelijk ook het land uit te zetten. Dit kan als de persoon in kwestie een bedreiging vormt voor het nationaal belang.

Voorwaarde is wel dat diegene een dubbele nationaliteit heeft. Advocaten hebben laten weten dat de kleurrijke 44-jarige imam, Abu Hamza al Masri, slechts de Britse nationaliteit heeft en Groot-Brittannië daarom dus niet kan worden uitgezet. Een rechtszaak kan maanden, zo niet jaren duren, is de verwachting van juristen.

Niet alleen burgerrechtorganisaties hebben fel geprotesteerd. De leider van de grote Transportarbeidersbond, Bill Morris, zei de wet 'immoreel' te vinden en 'iedere avond te wachten op de klop op de deur'. Morris heeft zelf de Jamaicaanse en de Britse nationaliteit. Ook enkele conservatieve commentatoren vinden de uitwijzing van Abu Hamza in strijd met de Britse tolerantie en vrijheid van meningsuiting.

Abu Hamza heeft zich lovend uitgelaten over de terroristenleider Osama bin Laden, maar hij ontkent strijders voor Al Qa'ida te werven. Hij zegt alle begrip te hebben voor wie Britse, Amerikaanse en joodse bezittingen aanvalt. De oorlog in Irak beschouwt hij als een zionistische samenzwering.

Vanwege zijn uitlatingen heeft zijn eigen shi'itische gemeenschap in Noord-Londen hem verboden om nog in de Finsbury Park-moskee te spreken. Hij preekt nu op straat.

Als student uit een vooraanstaande Egyptische familie kwam hij in 1980 naar Engeland. Hij kreeg de Britse nationaliteit toen hij met een Engelse trouwde. Hij zou de Egyptische nationaliteit hebben opgegeven. Het huwelijk hield geen stand, de studie mislukte en hij werd uitsmijter in een nachtclub.

Hij was enige tijd in Jemen, waar hij in 1998 betrokken zou zijn geweest bij een ontvoering van Westerse toeristen die gedood werden. Jemen vraagt om zijn uitlevering.

Ook was Abu Hamza in Afghanistan waar hij contacten gehad zou hebben met Al Qa'ida. Hij raakte gewond en zou bij het onklaar maken van een landmijn een hand hebben verloren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden