Actie 'Save the pint' zal Britse opmars liter niet stuiten

1 oktober is Metrication Day. Omdat de winkels al langer en de pubs tegenwoordig óók de hele zondag open mogen, zullen de Britten het meteen weten ook....

Van onze correspondent

Henk Strabbing

LONDEN

Eén 'imperiaal' pond (symbool: lb) is 454 gram. Een pint is 0,568 liter. Diverse supermarkten geven kaartjes uit die de klant vertellen hoe ze moeten omrekenen. Dus: één liter vermenigvuldigen met 1,7598 en je weet hoeveel pints je nodig hebt.

Het gebeurt op bevel van Brussel: Europese eenheid ook in maten en gewichten. Maar ook hier heeft de Britse regering enkele opt outs verkregen. De kilometer komt er niet in. Birmingham blijft honderd mijl van Londen verwijderd.

Maar de toegeeflijkheid van de Brusselse bureaucraten gaat nog verder, althans voor een overgangsperiode. Alle voorverpakte levensmiddelen moeten metrisch gelabeld en geprijsd worden, maar los verkochte artikelen niet.

Dus: een zak aardappelen in plastic gaat per kilo, losse aardappelen gaan per Engels pond.

Om het nog ingewikkelder te maken, mogen maten die als 'beschrijvend' gelden, gehandhaafd blijven. Dus blijf je een quarter pounder beefburger kopen en een nine-inch pizza.

Ook 'beschrijvend' zijn maten van overhemdboordjes, schoenen, jurken, broeken en jasjes. Maar kledingfabrikanten wordt 'aanbevolen' beide maatsoorten op hun etiketten te zetten.

Ook in het café gaat het voortaan gesplitst toe. Bier blijft per pint verkocht worden, maar shandy (half bier, half fris) wordt geklasseerd als een soft drink en dat gaat weer per liter.

De supermarktketen Trago Mills in Cornwall heeft de kont tegen de krib gegooid. Buiten elke winkel staan borden met protesten als: Rule Britannia - in inches not metres, pints not litres! en Parliament be damned - for selling England by the gram.

President-directeur Bruce Robertson: 'Een heleboel mensen hier denken dat een meter zo'n ding aan de muur is waar je geld in moet steken.'

Trago Mills geeft wel gehoor aan de eis dat er metrieke maten en gewichten op de prijskaartjes moeten staan, maar de Brusselse richtlijn dat op het metrieke stelsel 'meer positieve nadruk' moet liggen dan op het imperiale, daar wil Robertson per se niet aan.

'Hoe denken ze dat ik dat zou moeten doen, metriek in grote hoofdletters of in pastel, of zo? Het is belachelijk.'

Robertson plaatste vorige week advertenties in 28 plaatseljke kranten met de tekst: 'Save the pint of beer and the pint of milk. Word activist nu het nog kan, schop politieke vergaderingen in de war. Ga er naar toe.'

Maar het is te laat. Metrication Day is morgen.

Ook de Federation of Small Businesses heeft grote bezwaren. Deze organisatie voor het kleinbedrijf heeft 75 duizend Metric Madness-affiches laten drukken die winkeliers aan klanten kunnen geven.

Nicholas Goulding van het Forum of Private Business beschrijft de hele operatie als een 'belachelijke kruiperige eerbetuiging aan de Europese Unie'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden