Actie kolonisten maakt toestand Oost-Jeruzalem zeer explosief

De joodse fundamentalisten die afgelopen weekeinde hun intrek namen in twee gebouwen in de Palestijnse wijk Ras al-Amud in Oost-Jeruzalem, zijn niet van plan weer te vertrekken....

REUTER; AP

Reuters, AP

JERUZALEM

Ze willen dat het Hooggerechtshof de Israëlische politie verbiedt hen uit de twee woningen te verwijderen. Het Hooggerechtshof zal waarschijnlijk vandaag een voorlopige uitspraak doen.

De grotendeels uit Amerika afkomstige joodse fanatici verwierpen een door de regering-Netanyahu uitgedokterd compromis. Dat hield in dat de twee door Moskowitz aangekochte panden niet zouden worden bewoond, maar zouden worden gerenoveerd door yeshiwa-studenten die er ook de thora zouden kunnen bestuderen. Dit compromis is eveneens verworpen door de Palestijnse Autoriteit, die het binnendringen van de joodse extremisten in Ras al-Amud als een gevaarlijke provocatie beschouwt. Yasser Arafat eiste woensdag spoedige verwijdering van de fundamentalistische joden en waarschuwde voor negatieve consequenties.

Woensdagmiddag vond er een botsing plaats tussen enkele honderden Palestijnse betogers en de Israëlische politie. Twee Palestijnen werden gearresteerd, één raakte gewond. Ook Israëlische vredesactivisten protesteerden tegen de komst van de joodse extremisten.

In Hebron raakten gisteren stenengooiende Palestijnse jongeren slaags met Israëlische militairen. Daarbij vielen drie gewonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden