Actie Balkenende tegen Natura 2000 valt slecht

PvdA: ‘Premier ondermijnt natuurbescherming.’..

AMSTERDAM De PvdA en GroenLinks zijn ontstemd over het pleidooi van premier Balkenende (CDA) bij voorzitter Barroso van de Europese Commissie om het Europese natuurbeschermingsbeleid Natura 2000 af te zwakken. GroenLinks wil dat Balkenende morgen tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer uitleg komt geven over zijn handelwijze.

‘Altijd als het om natuur gaat lijkt de minister-president met onbezonnen acties te komen’, zegt Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks, verwijzend naar de rol van Balkenende in het Westerschelde-dossier. De premier verzette zich toen tegen milieuafspraken over het onder water zetten van een polder. Van Gent wil ook minister Cramer van Milieu naar de Kamer roepen. ‘Ik wil weten of dit binnen het kabinet is afgestemd.’

In een vertrouwelijk schrijven aan Barroso van vorig jaar zomer, afgelopen zaterdag gepubliceerd door de Volkskrant, dringt Balkenende aan op aanpassing van het Europese natuurbeschermingsbeleid. Volgens hem schiet Natura 2000, dat de meest waardevolle Europese natuurgebieden moet beschermen, ‘zijn doel voorbij’ en dreigen economische activiteiten te worden lamgelegd door te strikte regelgeving.

Balkenende schrijft dat Natura 2000 in Nederland op zo veel verzet stuit dat het draagvlak voor natuurbeleid afbrokkelt.

Kamerlid Van Gent noemt de poging van Balkenende om de Europese Commissie tot soepeler natuurbeleid te bewegen ‘genant’. Zij concludeert dat de premier zich gedraagt ‘als een vooruitgeschoven post voor een conservatieve landbouwlobby van het CDA’. De Tweede Kamer wist niet van het bestaan van de brief.

Het CDA juicht de brief van Balkenende toe. Die partij stelt zich al langer teweer tegen Natura 2000. Volgens het CDA hebben de beschermingsmaatregelen veel te ingrijpende gevolgen voor agrarische bedrijfsvoering. Tijdens het laatste partijcongres nam de partij een resolutie aan waarin wordt aangedrongen op fundamentele herbezinning op het Europese natuurbeleid.

PvdA-Kamerlid Diederik Samsom is geschrokken van de brief. Hij typeert die als ‘een interventie om natuurbescherming te ondermijnen’. Samsom zegt blij te zijn dat Barroso niets wil weten van aanpassing van het belangrijkste Europese natuurprogramma en geen duimbreed toegeeft. Hij noemt de brief van Balkenende ‘merkwaardig’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden