nieuws

Acteur John Leddy overleden, als Koos Dobbelsteen in de jaren tachtig thuis in elk Nederlands gezin

Acteur John Leddy is zondag op 92-jarige leeftijd overleden. Hij zal vooral worden herinnerd als Koos Dobbelsteen in de Nederlandse hitserie uit de jaren tachtig, Zeg ’ns Aaa.

Fleur Damen
John Leddy en Carry Tefsen in de serie Zeg 'ns Aaa. Beeld ANP
John Leddy en Carry Tefsen in de serie Zeg 'ns Aaa.Beeld ANP

Jarenlang was John Leddy voor miljoenen Nederanders een vast gezicht op de donderdagavond, Koos Dobbelsteen. Samen met huishoudster Mien, gespeeld door Carry Tefsen, vormde hij Nederlands beroemdste fictieve echtpaar: het voortdurend kibbelende, maar liefhebbende echtpaar Dobbelsteen in de populaire Vara-serie Zeg ‘ns Aaa.

De serie kluisterde miljoenen televisiekijkers aan de buis in de jaren tachtig en begin jaren negentig. Op het hoogtepunt trok Zeg ‘ns Aaa meer dan 6 miljoen kijkers. Daarmee is het de succesvolste Nederlandse comedyserie ooit.

Aan het klinkende succes kleefde ook het gevaar getypecast te worden, vertelde Leddy in de Volkskrant halverwege jaren negentig, nadat de serie was gestopt. ‘Regisseurs willen niet experimenteren, maar spelen op safe’, zei hij. ‘Dat weerhoudt ze om je te casten voor andere rollen.’

Dus speelde Leddy op televisie vrijwel altijd vriendelijke, gewone mannen met gevoel voor humor en twee rechterhanden, net als Koos Dobbelsteen. Een duister, naargeestig televisiepersonage had Leddy best zien zitten, maar die rollen moest hij bewaren voor het toneel.

Amsterdamse toneelschool

Leddy schoolde zich midden jaren vijftig als toneelacteur en studeerde af aan de Amsterdamse toneelschool. Hij was jarenlang verbonden aan verschillende theatergezelschappen in Nederland en bleef na het succes van Zeg ‘ns Aaa actief op toneel en televisie.

De afgelopen jaren bracht Leddy veel tijd door in zijn volkstuin. De laatste keer dat hij voor groot publiek op televisie verscheen was zo’n drie jaar geleden in een televisiespotje van Ministerie van Volksgezondheid over de nieuwe donorwet. In het spotje zijn we terug in een keuken, de plek waar de meeste scènes van het echtpaar zich in Zeg ‘ns Aaa zich afspeelde, gekenmerkt door het wit-rode ruitjestafelkleed. Tefsen vraagt aan Leddy of hij al een keuze heeft gemaakt. ‘Zeg ik niet’, antwoordt Leddy op kenmerkend koppige wijze.

Leddy overleed op Eerste Kerstdag in het ziekenhuis op 92-jarige leeftijd. Al langer ging de gezondheid van de acteur, die in 2018 werd geridderd, achteruit. Hij laat zijn vrouw Jannig, vijf kinderen en elf kleinkinderen achter. De begrafenis zal in besloten kring plaatsvinden in het Brabantse Heusden, waar Leddy de laatste vijftig jaar van zijn leven doorbracht.

In een eerdere versie van dit artikel stond per abuis dat Leddy in 2009 terugkeerde in de RTL-remake van Zeg 'ns Aaa. Dat klopt niet en is aangepast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden