Acteervuurwerk

Films over ontsnappingen uit een gevangenis vormen een paradoxaal genre. De actiefilms zijn juist bijzonder enerverend wanneer in beeld niets lijkt te gebeuren. In de klassieker Un condamné à mort s'est échappé van Robert Bresson bijvoorbeeld, schraapt de held minutenlang stilletjes aan een houten deur, en dat blijkt heel spannend. In de klassieke ontsnappingsfilm Papillon speelt Steve McQueen de fransman Henri Charrière, die onterecht een levenslange gevangenisstraf uitzit in de strafkolonie op het Duivelseiland. Niemand is daarvandaan ooit ontsnapt, maar met veel geduld en doorzettingsvermogen gaat Charrière het toch doen. Als voorbereiding op zijn vlucht zit hij dagenlang op de rotsen aan het water en bestudeert de wisselingen van het tij. Het vraagt geduld en doorzettingsvermogen, van de hoofdpersoon, maar ook van de kijker. Naast deze spanningsopbouw draait het in Papillon voornamelijk om het acteervuurwerk van twee filmiconen. Eén van de jaren zestig, Steve McQueen, en één van de jaren zeventig, Dustin Hoffman.

Papillon (Franklin J. Schaffner, 1973)

RTL 7, 20.30-23.40 uur.

Jaws 2

(Jeannot Szwarc, 1978) Robert Shaw en Richard Dreyfuss doen helaas niet mee aan dit niet onverdienstelijke vervolg op de beroemde haaienfilm van Steven Spielberg. Roy Scheider is als Martin Brody, politiebaas van het kuststadje Amity, gelukkig wel weer van de partij. De haai zelf ziet er een tikkeltje realistischer uit dan het bordkartonnen exemplaar uit het eerste deel. Daar was de dreiging nagenoeg volledig suggestief. In Jaws 2 komt het vraatlustige dier duidelijker in beeld en is er meer aandacht voor actiescènes (er stort zelfs een helikopter in zee).

RTL 7, 23.40-2.00 uur.

Presumed Innocent

(Alan J. Pakula, 1990) Een officier van justitie (Harrison Ford) wordt opgedragen de moord op een vrouw met wie hij ooit een affaire had (Greta Sacchi) te onderzoeken. In het goed opgebouwde scenario, op basis van Scott Turows succesvolle debuutroman uit 1987 (hier: De aanklager), merkt hij dat veel bewijs hemzelf als mogelijke dader aanwijst. Vakkundig gemaakte en uitstekend gespeelde thriller.

BBC 1, 1.20-3.25 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden