Acoustic compass * * * *

Grensverkenningen van bedwelmende schoonheid.

Acoustic Compass. 27 september, Theater Bouwkunde, Deventer. Tournee t/m 8 oktober. Speellijst op musicworldseries.nl

Het nieuwste interculturele samenwerkingsproject van de Music World Series (MWS) draagt een wel zeer toepasselijke naam, want aangezien alle betrokkenen in zekere zin verdwaald zijn, is een kompas onontbeerlijk.


Pianist Rembrandt Frerichs en contrabassist Tony Overwater raakten via allerlei omwegen verzeild in de klassieke Arabische muziek. De Syrische qanunspeler Bassem Alkhouri kwam naar Nederland om de westerse klassieke zangkunst onder de knie te krijgen. De Israëlische saxofonist Oded Tzur dook in de wereld van de Indiase raga en de Griekse multi-instrumentalist Michalis Cholevas heeft een inniger band met de oude Ottomaanse hofmuziek dan menige eigentijdse Turk. Zijn eerste instrument was de yaili tanbur, de gestreken variant van de langhalsluit die eeuwenlang aan het hof van de sultan de toon aangaf. Naast de Turkse baglama (getokkelde luit) en ney (fluit) bespeelt hij tegenwoordig de tarhu, een modern instrument dat in Australië is ontwikkeld op basis van de klassieke tanbur.


Tijdens de eerste set van de première in Deventer benam de veelkleurigheid van het gezelschap nog enigszins het zicht op de gezamenlijke koers, maar na de pauze volgden muzikale grensverkenningen van bedwelmende schoonheid, met als dramatische climax een vers van de soefidichter Ibn Arabi, door Alkouri getoonzet en op indringende wijze gezongen. Hij droeg het op aan alle kinderen die in Syrië om het leven komen en hun moeders.


De vijf deelnemers aan Acoustic Compass zijn allen meester op hun instrument, maar saxofonist Oded Tzur verdient een aparte vermelding, want zijn vermogen om de klankkleur van zijn instrument te manipuleren, grenst aan het onmogelijke. Als hij zijn raga achter een gordijn had uitgevoerd, had niemand in de zaal kunnen bevroeden dat hij de tenorsax bespeelde en niet een Indiase bansuri (houten dwarsfluit).


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.