Acosta heeft weinig op met Europees volleybal

De volleybalfederatie FIVB lijkt opnieuw de Europese en Nederlandse belangen in de olympische kwalificatie aan te tasten. Gisteren, op de slotdag van de World Cup (OKT1), besloot voorzitter Acosta om het continentale plaatsingstoernooi in Azië, een van de vijf evenementen uit ronde twee, voor januari te schrappen en toe te...

Van onze verslaggever

Het halve veld van die gecombineerde slotronde bestaat daarom uit Aziatische ploegen (Japan plus onder andere China en Zuid-Korea). Verder worden een Zuid-Amerikaans, een Noord-Amerikaans en twee Europese vrouwenteams toegelaten. Europa had op de inschrijving van drie ploegen gerekend. In 1996, bij de kwalificatie voor Atlanta, stonden bij het slottoernooi in Osaka liefst zes Europese ploegen aan het vertrek.

Voor Nederland is er bij een mindere beurt bij de continentale tweede ronde (OKT2) in Bremen geen vrouw overboord, wanneer het Duitse evenement (van 4 tot 9 januari, om één olympisch ticket) door Italië of door Kroatië gewonnen wordt. In dat geval gaat de nationale ploeg wegens de vierde plaats op de wereldranglijst in juni naar Japan. Maar wint in Bremen Oekraïne, Roemenië of Duitsland, dan is Nederland, de nummer vijf van Atlanta, uitgeschakeld.

Herman van Zwieten, de Nederlandse vice-president van de FIVB, bleek dinsdag verrast door de nieuwe formule. 'Dit is anders afgesproken. Europa zou drie tickets krijgen, net zoveel als Azië. Hier zullen we werk van maken.'

Bij de Europese bond CEV maakte woordvoerder Rommes zich niet druk over de beperking van het aantal Europese deelnemers. NOC's technisch directeur Joop Alberda zei de zaak te onderzoeken en een brandbrief te sturen naar het IOC.

Met de nieuwe formule lijken twee regels van het kwalificatiereglement overtreden. De continentale ronden moeten voor 31 januari zijn afgerond. En zo'n continentaal toernooi dient minimaal vier deelnemers te tellen, anders is het ongeldig en moeten de overgebleven ploegen worden doorgeschoven naar de slotronde. De FIVB heeft toegestaan dat het Zuid-Amerikaanse toernooi met drie teams wordt afgewerkt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden